fbpx
Foto: Screenshot/yt

NE PODLIJEŽITE USTAŠKOJ PROPAGANDI! Ovako je Martić na današnji dan govorio u eter

Autor: S.V.

VRO Maslenica žestoko je započela 22. siječnja 1993. godine i već toga dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Donji Kašić. U neprijateljskim redovima nastao je potpuni kolaps, pa su putem kninskog radija emitirali smirujuće poruke praćenje borbenim pjesmama i ratnim pokličima, kako bi primirili brzorastuću paniku među izbezumljenim civilima.

Apel Mile Martića

Već drugi dan operacije, na današnji dan 23. siječnja, kninska radio postaja više nije mogla prikriti poruke zapomaganja zbog pretrpljenih neuspjeha, a pokušavajući smanjiti paniku oglasio se i Milan Martić:

“Apeliram na svijest i savjest srpskog naroda krajine da više ne podliježe ustaškoj propagandi, jer se ne smije ponoviti jučerašnja situacija kada nam je iz Krajine pobjeglo 10 000 ljudi”, izjavio je u eter.


Unatoč tome, civili su se dali u masovan bijeg, a vojska tzv. RSK je pretrpjela teške gubitke. Samo u jednoj zasjedi na Velebitu poginuo je 21 neprijateljski vojnik, a procjenjuje se da ih je ukupno 490 izgubilo život. Broj ranjenih smatra se znatno većim od broja poginulih.

HV je zarobio gomilu oružja

Tijekom VRO Maslenica, hrvatska vojska je zarobila dva tenka T-55, dva OTM-a M 60, dvije H 105 mm, tri MB 120 mm, osam MB 82 mm, deset MB 60 mm, jedanaest NST 82 mm, POLO 9K11 sa šesnaest raketa, dvije stotine i četrdeset “Zolja” RBR 64 mm, PZS 12,7 mm “BROWING”, dva PZT 20/3 mm i 20/1 mm, kamion pun “Osa” i mina za MB 82 mm, kamion pun različitog streljiva, inženjerijski pribor i alat, streljivo raznog kalibra oko 12000 komada, dva terenska vozila i ostala razna vojna oprema.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.