fbpx
Facebook

NATJERALI IH U MINSKO POLJE, IVAN JE PREŽIVIO: ‘Osjetio sam krvavu lokvu ispod sebe’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1991. godine, počinjen je jedan od najstravičnijih zločina Domovinskog rata.

Masakr nazvan “krvava berba grožđa” dobio je naziv po laži koju su četnici izgovorili 51 Hrvatu koje su poslali u minsko polje. Već napaćenim i poniženim mještanima Lovasa okupiranog tjedan dana prije masakra, 18. listopada kazali su da ih šalju u berbu grožđa…

Stravičnog iskustva hodanja po minskom polju, do danas se sjeća preživjeli Ivan Mujić koji je, unatoč protoku vremena, zapamtio i najsitniji detalj toga dana:

Dan prije ih tukli i boli noževima

“Sve pamtim, ali je teško opisati i dočarati… Najprije su nas dan prije tako porobljene poredali u jedno dvorište u kojem su nas neprekidno tukli, mučili i boli noževima. A onda su nas naglo postrojili u dvije kolone i rekli nam da idemo brati grožđe. Putem su ubili Boška koji nije mogao brzo hodati, usporavao ih je”, prisjetio se najtežeg dana u svom životu Ivan Mujić.

“Bilo nas je 51… Natjerali su nas da zauzmemo širinu polja, primimo se za ruke i nogama glumimo ‘košnju’. Tada smo ugledali ukopane mine i zaustavili se. Međutim, četnici su cijelo vrijeme bili na sigurnoj razdaljini i držali nas na nišanu. Pitali su nas ‘zašto ste stali?’ Kada su shvatili da ne želimo dalje, jedan četnik se zaletio i gurnuo jednog od nas… Jasno sam vidio kako pada na minu i aktivira je, a oni su nam istodobno počeli pucati u leđa”.

Mujić se prisjeća nesnošljive buke, dima, vriskova i krvi.

Držeći se za ruke, poginulo ih je 20
“S jedne strane minsko polje, s druge poludjeli četnici koji nas u njega tjeraju. Nisam imao izbora, bacio sam se unatrag i pao potrbuške. Osjetio sam kako se ispod mene stvara krvava lokva jer su me geleri u potpunosti izrešetali.”

U minskom polju život je izgubilo 20 Hrvata, a Ivan Mujić je iz svega izašao živ, ali s najtežim ozljedama:

“Izrešetana mi je cijela lijeva strana, plućno krilo, tanko i debelo crijevo… Nas preživjele potrpali su i odvezli u Šid u Dom zdravlja… Tamo su nas tako izranjavane i krvave vrijeđali, a ja kao najteže ozlijeđen operiran sam tek 19-tog u Sremskoj Mitrovici”, kaže naš sugovornik koji danas živi sa trajnim invaliditetom.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.