ugradu.info

NAPAD JNA NA VINKOVCE KEMIJSKIM ORUŽJEM: ‘Sve je bilo u sivo-bijeloj paučini…’

Autor: Snježana Vučković

Vinkovačko područje i do današnjeg je dana 1991. godine žestoko granatirano. No, 24. rujna zrakoplovi JNA napadaju centar Vinkovaca, a uz kazetne i fosforne bombe korišteni su i projektili s kemijskim oružjem (otrovnim plinovima). Bolnica pred kojom je također eksplodirala bomba, preselila je u podzemna skloništa, građani su se posakrivali gdje su stigli, a vinkovačke su ulice opustjele…

JNA bez milosti

Jedan od slabije obrađenih datuma Domovinskog rata jest upravo ovaj današnji, kada je JNA 1991. pokazala da neće birati sredstva kako bi porazila Hrvate.

Nedostatnost informacija upotpunjuje se samo sjećanjima sudionika, od kojih jedan nuštarski branitelj I. D. govori:

“Ne mogu se osvrnuti iza sebe, a ne vidjeti sve upleteno u sivo-bijelu paučinu. Što je ona bila i odakle tamo baš na području koje je bilo granatirano danju i noću? Kada bih ulovio nešto vremena i otišao Dodge-om pomoći do roditelja, bili bi to trenuci odmora i uživanja u juhi moje mame i razgovoru s ocem! Sjećam se kao danas kada sam došao kući jedan dan…Televizor je bio ugašen, no radio je bio upaljen i čulo se priopćenje sa njega iz Plive, u vezi paučine koja je vjerojatno donesena na analizu stručnjacima koji su bili uposleni u tom divu. Glasilo je kratko i jasno:

Plivino priopćenje iz 1991.

‘Priopćenje za javnost! Stručnjaci Plive su uzeli na analizu tvari koje su prikupljene na području koje je granatirano svaki dan i na koje su bacani bojni otrovi, u vidu paučine. Molimo pučanstvo neka bude na oprezu jer se radi o živčanim bojnim otrovima, čiju krajnju formulu su napravili stručnjaci Jugoslavenske narodne armije. Potpuni sastav nam je nepoznat, no iz korijena molekula znamo da je u pitanju vrlo kancerogena i otrovna tvar. Izbjegavajte kontakte sa njom i pokušajte evakuirati sve žitelje onih mjesta koja su tretirana ovim bojnim otrovom’.




 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.