Foto: Goran Mehkek/Cropix

Naletjeli na rijetku fotografiju Rojsa s kosom: Nestvarno je u čijem je društvu snimljen

Autor: Z.S.

Hrvatskog generala i političara Ljubu Ćesića Rojsa obilježio je vrlo živopisan životni i ratni put, osebujan politički stil i prepoznatljiva komunikacija u javnosti. U Zagreb se doselio 1984. i zaposlio u ‘Croatia busu’, a radio je i vozio na međunarodnim rutama. Prometni fakultet u Zagrebu upisao je izvanredno 1989. godine, a diplomirao deset godina poslije. Javnost ga je upoznala u travnju 1991. kao vozača Croatia busa koji je dovezao hrvatske redarstvenike na Plitvice.

Iste godine je upoznao Gojka Šuška i postao pomoćnik ministra obrane i tu dužnost obavljao do 2000. godine kad je službeno razriješen. Iste godine je i umirovljen. Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 66. inženjerijske pukovnije koja je radila i napravila ceste koje su omogućile HV-u Oluju.

Također, bio je član Nadzornog odbora Hercegovačke banke. Od 2000. – 2003. saborski zastupnik HDZ-a kao predstavnik 11. izborne jedinice za dijasporu. Na izborima za predsjednika 2005. kandidirao se kao nezavisni i osvojio je 1,85 % glasova između 13 kandidata. Protiv njega su nekoliko puta podizane optužnice, a od 2004. traje proces u kojem ga se teretilo da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje, nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac otpisao tri milijuna kuna duga.

Ljubo Ćesić Rojs, Gojko Šušak, Mate Boban, Mladen Naletilić Tuta na otvorenju nogometnog stadiona Hrvatskog dragovoljca, 1994. Foto:Davor Pongracic/Cropix/Arhiva

Zanimljiva fotografija

A za taj klub vežu ga brojne uspomene. Kao ona iz 1994. godine kada se na otvorenju stadiona družio s pokojnim ministrom Šuškom, Matom Bobanom i Mladenom Naletilićem Tutom. Upravo smo naletjeli na njihovu zajedničku fotografiju s tog događaja. Posljednjih godina Rojs se, inače, povukao iz političkog života, ali se u javnosti pojavljivao kao čest sugovornik i svjedok vremena iz Domovinskog rata. Donedavno je pak bio član Generalskog zbog, a nakon njegova izbacivanja dogodio se raskol među dijelom braniteljske populacije.

“Nemam dokaza, ali priča se da je u pozadini Vladimir Šeks s jedne strane i Stipe Mesić s druge strane. Kad sam gostovao na N1, sastali su se Šeks, Luka Bebić, Bobetko i Krešić i očito donijeli neke odluke. Sve seže u 2000. godinu, s 2. na 3. siječnja, kada su u drugi krug izbora za predsjednika ušli Mesić i Budiša, a kandidat HDZ-a nije prošao jer su se prethodno sastali Šeks i Krešić s Mesićem i održan je tajni sastanak nakon kojeg je javljeno svima na terenu da glasaju protiv Mate Granića, a za Stipu Mesića. I to traje još od smrti Franje Tuđmana, ti se repovi vuku i danas, očito te snage i danas djeluju i to je zadnji čavao u lijes Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Ovako nije bilo ni za vrijeme Tita”, rekao je nakon izbacivanja.

(VIDEO) Ovo može samo Rojs: Kladimo se da ćete umrijeti od smijeha kad čujete što je rekao ’95.
Rojs je inače jedan od političara koji je ostao zapamćen po dosta izjava u medijima pa je tako brojne procese za kriminal u privatizacijskoj pljački u poraću i kasnije opisao riječima “Tko je jamio, jamio je” koja je dobila čak i grafit u Posušju. Njegovi stavovi o Bosni i Hercegovini kao i ulozi Hrvatske u ratu u BiH su također dobro znani, a veliki je zagovornik Herceg-Bosne te je kao i jednu od tema sukoba s kolegama iz Generalskog zbog naveo izbacivanje zastave spomenute tvorevine iz službenih prostorija.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.