Facebook

NAJTEŽI DAN U DOMOVINSKOM RATU: 16 heroja protiv četnika borilo se do posljednjeg daha. Beli orlovi sve su ih pobili, pronađeni su smrznuti u šumi. Najmlađi je bio maturant.

Autor: Snježana Vučković

Zbog žestokog napada na Osijek i pokolja branitelja u Rosinjači, 5. prosinca 1991. godine, nakon Vukovara, smatra se najtežim danom u Domovinskom ratu.

Napad na Osijek

Osijek, koji je tada bio gotovo u okruženju, napadan je iz svih smjerova, pri čemu je život izgubilo više od 50 hrvatskih branitelja. Rezultat je obrana grada od od najsilovitijeg udara do tada, zbog čega je Osijek i prozvan “nepokorenim gradom”.

Istovremeno, južni prilaz grada u šumi Rosinjača branila su samo šesnaestorica branitelja. Smatralo se da JNA potpomognuta Belim orlovima ovaj potez neće izabrati za prodor. Bila je to pogrešna pretpostavka.  Neprijateljska vojska s dva “oklopnjaka” i stotinjak pripadnika JNA i četnika izabrala je baš Rosinjaču.

Smrt 16 veličanstvenih

Bitka šesnaestorice protiv četnika trajala je više sati po iznimno niskim temperaturama. Zahvaljujući nevjerojatnoj hrabrosti i otporu šačice hrvatskih branitelja, obrana Osijeka dobila je na vremenu te se uspjela reorganizirati i rasporediti svoje snage.

Nažalost, tijela sve šesnaestorice veličanstvenih pronađena su nakon tjedan dana smrznuta u šumi. Najmlađi branitelj zvao se Davor Milas i bio je maturant. Po njemu se danas naziva trgovačka škola koju je pohađao…

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.