fbpx
Screenshot

NAJSMRTONOSNIJI SNAJPERISTI SVIJETA! Jednom od njih je skriven identitet zbog osvete islamista

Autor: Snježana Vučković

Više nego zanimljiva lista najuspješnijh snajperista u svim dosadašnjim ratovima, objedinjena je u video zapisu koji donosi osnovne značajke deset vrhunskih specijalaca obučenih za uništavanje žive sile. Zašto je nadimak pobjednika “Bijela smrt” i koliko je neprijatelja ubio, potražite na najubojitijoj listi na svijetu:

10. Carlos Norman Hathcock (93 potvrđenih ubojstava) – Postao je legenda zahvaljujući broju ubojstava. Preferirao je gađati daleke mete te je kasnije postao dio snajperskog programa u američkim marincima. Imao je nadimak Bijelo pero zbog pera koje je nosio na glavi. Tako su ga prozvali neprijatelji.

9. Chuck Mawhinney (103) – Tijekom rata u Vijetnamu služio je u marincima i u 16 mjeseci snajperom je ubio 103 osobe. To je provjerena brojka dok je 216 ubojstava neprovjerenih. O svojim postignućima nije govorio nikome, čak ni ženi, no kasnije je ipak progovorio o tome te je sudjelovao i na natjecanjima u gađanju.

8. Adelbert Waldron (109) – Snajperist američke vojske koji se borio u Vijetnamskom ratu. Do 2011. godine držao je rekord potvrđenih ubojstava.

Adelbert Waldron/Screenshot

 

7. Henry Norwest (115) –  Snajperist iz Kanade koji se borio u Prvom svjetskom ratu u kojem je proveo tri godine. Osim što je bio vrhunski strijelac, ono što ga je razlikovalo od drugih su odlične tehnike prikrivanja i maskiranja.

6. Chris Kyle (160) – Navy Seal, najsmrtonosniji američki snajperist koji je odradio četiri ture u Iraku zbog čega je dobio brojna odličja. U svojim misijama ranjen je dva puta, a preživio je i dvije eksplozije improviziranih eksplozivnih naprava. Napisao je knjigu Američki snajper, a kasnije je napravljen i film o njegovom životu 2013. godine ubijen je na streljani, a ubio ga je 25-godišnji marinac.

Chris Kyle/Wikipedia

 
5. Neimenovani snajperist britanske mornarice (173) – Najsmrtonosniji živući snajperist koji je u službi proveo više od 10 godina. Odslužio je pet misija od Sjeverne Irske do Iraka i Afganistana. Njegov identitet se skriva kako ne bi postao meta islamista.

4. Vasilij Zajcev (242) – Sovjetski snajperist i junak 2. svjetskog rata. Najviše ubojstava, njih 225, postigao je prilikom bitke za Staljingrad. Tada je ubio i 11 neprijateljskih snajperista.

Vasilij Zajcev/Wikipedia

 

3. Ljudmila Pavličenko (309) – Sovjetska snajperistica koja se borila u Drugom svjetskom ratu. Ranio ju je minobacač, a zbog svoje velike popularnosti morali su je povući iz borbe. Pavličenko je ubila čak 36 neprijateljskih 36 snajperista.
Ljudmila Pavličenko/Wikipedia

 

2. Francis Pegahmagabow (378) – Najefektivniji snajperist prvog svjetskog rata koji se borio u kanadskoj vojsci. Osim što je ubio 378 osoba, također je zarobio 300 njemačkih vojnika. Nakon povratka kući, bio je zaboravljen.

1. Simo Häyhä (505) – Dobio je nadimak “Bijela smrt”. Finac koji se borio tijekom Rusko-finskog rata u manje od 100 dana napravio je ovaj rekord. Preferirao je obični nišan jer na optičkom nišanu snajperist mora više dići glavu te bi se tako otkrio. Staklo optičkog nišana  također se maglilo u uvjetima u kojima je on ratovao. Također je odsjaj sunca na staklu otkrivao poziciju snajperista. Kako bi sakrio paru koja izlazi iz usta prilikom niskih temperatura, Simo je u ustima držao snijeg. 1940. godine u čeljust ga je upucao ruski vojnik, no nije se dao te je preživio. Umro je s 96 godina.

Simo Häyhä /Twitter

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.