Foto: Freepik/Ilustracija

Najrazoreniji nakon Vukovara: Mrzili su ga i zvali ‘ustaškim gradom’, ali ga nikad nisu osvojili

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1991., Gospić su zasule minobacačke granate. Točno 43 projektila ispaljena su na grad koji je bio važno strateško mjesto u Lici, a koje su neprijatelji etiketirali “ustaškim mjestom”.

Gospić je najrazoreniji grad iza Vukovara, što svjedoči o velikoj želji JNA i velikosrba za njegovim osvajanjem. Prema dostupnim podacima, u trenutku napada hrvatske su snage brojile oko 300 naoružanih pripadnika, uglavnom s pješačkim lakim naoružanjem dok su srpske snage i JNA brojile oko 3 tisuće pripadnika uz podršku topništva, oklopa i zrakoplovstva JNA.

UBILI TROJE LJUDI, RANILI BEBU I DJEČAKA: Pred Oluju su Srbi iz očaja napali Gospić! Velikosrpski plan je neslavno propao


Pad Gospića za Hrvatski bi značio katastrofu

S okolnih položaja paravojnih jedinica Mile Martića, toga dana u 01:14 sati doletjela je prva mina. Na usnuli grad u tome je napadu palo preko 40 teških mina kalibra 120 mm. Osim jednog ranjenog branitelja, tada na sreću nitko nije poginuo, dok su eksplozije izazvale požare na ustanovama, stambenim i poslovnim zgradama, kao i na mnogim automobilima. Bila je to uvertira za brojne buduće napade na Gospić koji je u jednom danu bilježio detonacije preko tisuću projektila različitih kalibara, potpomognute  zračnim, tenkovskim i pješačkim napadima neprijatelja.

Da se Gospić nije uspio očajnički obraniti, srpski bi agresor Hrvatsku presjekao na sjeverni i južni dio, a to bi za našu zemlju bio apsolutni poraz. Točnije,  stvorili bi preduvjet za zauzimanje hrvatskog juga. No, nije sve teklo tako glatko.

Gospić se jednostavno nije dao

Žestoke borbe potrajale su i u rujnu kada je stigla vijest o iz Ličkog Osika o napadu i spaljenoj crkvi i mrtvima. U Gospiću je poginuo građanin u Bilajskoj, a dan poslije granata je ubila i osakatila ljude u Budačkoj ulici. Četnici su kod željezničke postaje Gospić sačekali hrvatske gardiste koji su u Bilaj vozili hranu, pri čemu je jedan gardist poginuo a više ranjeno. Trećeg rujna velikosrbi su opet granatirali grad, na koji je palo više od 300 granata. Granate su pale na bolnicu i starački dom zbog čega su bolesnike i starce hrvatske snage prevezle u Karlobag i Rijeku.

Unatoč svoj opremljenosti i nadmoći u oružju koju su imali pobunjeni Srbi i JNA, Gospićani su zaustavili neprijateljske snage koje su bile odlučne naprdovati. Bojišnica koju su uspostavili hrvatska policija, ZNG i građani – nikada nije probijena.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.