fbpx
Foto: novagra.hr

NAJKRVAVIJI DAN ZA NOVU GRADIŠKU! U surovom napadu ubijeno 11 ljudi: Pucali na njih i strojnicama iz zrakoplova

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1991. godine, dogodio se najkrvaviji napad na Novu Gradišku u u kojem je poginulo 11, a teško ranjeno više od 50 stanovnika.

Siloviti raketni napad započeo je 21. rujna oko 13 sati ciljajući vitalne objekte, a agresor je po gradu udarao i strojnicama iz zrakoplova. U prvom naletu pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke.

Uništavanje vitalnih objekata

U drugom naletu na meti zrakoplova bio je Dom kulture u kojemu je smještena radio-postaja, pekara i obližnje stambena zgrada, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća.


Također, cilj neprijateljskih zrakoplova bila je i vodosprema grada odnosno akumulacijska brana Bačica. Namjera napadača bila je jasna, kanio je uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života Nove Gradiške.

Ovako surov napad nitko nije očekivao

Napadač je naumio izazvati opću paniku u svrhu napuštanja grada jer civili su bili na svojim radnim mjestima, djeca u školama i vrtićima te nitko nije očekivao da bi se mogao dogoditi ovako surov napad na civilne ciljeve. S obzirom na hrabar otpor branitelja, i neuspjeh u provedbi mobilizacije, napad je propao. No, bio je to samo uvod u opći napad kojeg je 5. banjalučki korpus početkom listopada 1991. pokrenuo prema Novskoj, Lipiku, Pakracu i Novoj Gradiški.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.