fbpx
Foto: Screenshot

NAIVNOST HRVATA! ’91. osnovali Narodnu zaštitu: ‘Obranit ćemo se bez oružja”

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U ožujku 1991. na Izvršnom odboru Središnjice HDZ-a, Milivoj Kujundžić predložio je ustrojavanje organizacije pod nazivom Narodna zaštita.

Zadaća ove organizacije, rečeno je tada, bila bi “pružanje nenaoružanog i ukupnog otpora u Hrvatskoj zbog čega se odmah mora legalno organizirati Narodna zaštita i to na osnovi dobrovoljnosti i samoorganizacije građana”.

Plemenita, ali naivna zamisao

Tom je inicijativom pokrenuta Narodna zaštita, no kao potpuno nenaoružana formacija. Narodna zaštita trebala je, prema mišljenju Predsjednika Republike i njezinih osnivača, biti isključivo “oblik obrambenog neoružanog samoorganiziranja građana” te se u slučaju otvorene agresije trebala “neoružano suprotstaviti svim oblicima ugrožavanja slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.”


Takovo ustrojstvo i zadaće usvojilo je i Vijeće za narodnu obranu i zaštitu ustavnog poretka kao i novoustrojeno Međustranačko vijeće, koje je svoju prvu sjednicu održalo 15. ožujka. Toga je datuma 1991. godine na 1. sjednici Međustranačkog vijeća Republike Hrvatske donesen zaključak o osnivanju Narodne zaštite.

Ipak ništa bez oružja

Nakon Krvavog Uskrsa na Plitvicama, Narodna zaštita rasla je nevjerojatnom brzinom. Desetci tisuća građana javljali su se međustranačkim vijećima u općinama diljem Hrvatske. Ti su ljudi bili spremni na oružani otpor agresoru, ali su očekivali da ih država rasporedi u novoustrojene gardijske postrojbe ili druge organizirane cjeline kako bi pružili organizirani otpor agresoru.

Svojim odgovornim radom, terenskom nazočnošću i aktivnošću, Narodna zaštita 23. travnja 1991. omogućuje mirno i sigurno ustrojavanje Zbora narodne garde. Shvatilo se da Narodna zaštita ne može ostati nenaoružana i vojno neorganizirana tim više jer hrvatska vojska (osim dvije gardijske brigade u začetku) još nije bila ustrojena. Nastupilo je najopasije razdoblje po sigurnost Republike Hrvatske.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.