Hrvatski vojnik

NAGRADA ZA NEPRIJATELJA: Gotovo 50 tisuća pobunjenih Krajišnika prima ili će primati hrvatske mirovine

Autor: s.v.

Hajka na mirovine branitelja počinje uglavnom uspoređujući staž branitelja sa stažem ostalih grupacija mirovina ostvarenih po posebnim propisima. Najnoviji podatak iz HZMO-a govori da 71.180 branitelja ima prosječnu mirovinu od 5.749,83 kn. Nažalost, pritom se zaboravlja spomenuti da se radi o mirovinama stradalnika Domovinskog rata, odnosno o braniteljima sa statusom HRVI, udovicama, djeci i roditeljima poginulih hrvatskih branitelja. Ostatak braniteljske populacije, 15.168 osoba koje su u mirovinu otišle po Zakonu o umirovljenju DVO i 37.839 osoba koje su otišle po Općim mirovinskim propisima i njihova prosječna mirovina se ne spominje i o istoj se šuti, navodi portal Crne mambe.

Pretpostavlja se da je prešućivanje ove velike grupacije svjesna odluka većine medija jer je njihov prosjek mirovine 2.587,98 kn daleko manji nego što imaju bivši pripadnici JNA (3.200,18 kn.) ili borci NOB-a (2.828,84 kn.) iako je riječ o ljudima koji su 90-tih branili Hrvatsku.

Statistika za koju Hrvati ne znaju

Kako ne  bi sve ostalo na priči, ovaj se portal malo pozabavio konkretnim brojevima i dokazanim činjenicama sa kojima hrvatski narod nije upoznat.

I. Početkom DR, točnije 28. lipnja 1991. godine „Ukazom o proglašenju Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni“, Hrvatska preuzima isplatu mirovina za preko 137.000 bivših boraca NOR-a i za preko 67.000 bivših pripadnika JNA.

Drugim riječima 200.000 štovatelja JNA koja pali, razara i ubija Hrvatski narod postaje teret isplatom nezasluženih mirovina cjelokupnom hrvatskom narodu.

Gledajući navedene brojeve i pad na godišnjoj razini od cca 5.000 osoba (jer danas je još službeno na proračunu RH 11.087 korisnika mirovina boraca NOR-a i 6.026 bivših pripadnika JNA) nije teško doći do iznosa koliko milijardi kuna su dobili od Hrvatske.




Nadalje, temeljem Zakona o konvalidaciji koji ima samo 4. nedefinirana članka (očito sa namjerom) omogućeno je srbo-četničkim „jedinicama“ iz SAO Krajine kako upis dodatno utvrđenog staža od skoro 6. godina tako i priznavanje već postojećih mirovinskih rješenja. To potvrđuje i službena izjava glasnogovornika Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH.

Konačna brojka – 46.697

 „Prema posljednjim podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava u roku od godine dana od donošenja uredbe o konvalidaciji, zahtjev je podnijelo čak 37.679 osoba, od čega za utvrđivanje mirovinskog staža njih 24.801. Pozitivno je riješeno, kako se navodi u odgovoru, 12.334 zahtjeva za utvrđivanjem staža i 12.334 zahtjeva za konvalidiranje rješenja o mirovini. Ukupno je pozitivno riješeno 28.911 zahtjeva, što znači da je za njih gotovo 30.000 priznato vrijeme provedeno u RS Krajini u radni staž mirovinskog sustava RH ili im je konvalidirano postojeće rješenje o mirovini. Nakon što je novim Pravilnikom ukinut rok od godinu dana za ostvarivanje prava na konvalidaciju, javilo se još 32.520 bivših Krajišnika koji su propustili prvi rok. Od tog broja, navodi se u odgovoru, 31.766 zahtjeva je bilo za konvalidiranje mirovinskog staža, od čega je pozitivno riješeno nešto više od pola – 17.248. Pristiglo je i 754 zahtjeva za konvalidaciju rješenja o pravu na mirovinu i zahtjeva za priznanje prava na mirovinu s konvalidiranim stažem, od čega je pozitivno riješeno 538 zahtjeva“.




Konačna brojka Krajišnika koji su zatražili i dobili mirovinska prava od Hrvatske, za vrijeme u kojem su se smatrali državljanima RS Krajine, završava na fantastičnih 46.697.  Tih gotovo 50.000 Krajišnika koji su se 1990. pobunili protiv Hrvatske i najvjerojatnije u velikom broju sudjelovali i u oružanim terorističkim akcijama protiv Hrvatske, danas uživa ili će uživati hrvatsku mirovinu.

Autor:s.v.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.