HTV/CROPIX

Na svinju je napisao Tito i osvojio Tuđmana: Dobro su ga neki zapamtili, a imao je neprijatelja

Autor: Dnevno.hr

Da je preživio opaki karcinom pluća s kojim se borio dvije godine, Gojko Šušak danas bi slavio 79. rođendan. Ratni ministar obrane i najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, čovjek je kojeg jedni slave, drugi optužuju za kriminal, a treći pak smatraju da mu se ne može jednostavno i jednostrano pristupiti.

Rođen u ustaškoj obitelji u ožujku 1945. u Širokom Brijegu, Šušak je rano ostao bez oca i brata koji su nestali iste godine nakon partizanskog oslobođenja Zagreba. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a 1963. godine odselio je u Rijeku gdje je započeo studij matematike i fizike. No, nakon što je odslužio vojni rok u JNA, spakirao je kofere i 1968. emigrirao, prvo u Austriju, a potom u Kanadu gdje je gradio život i obitelj, dobivši troje djece sa suprugom Đurđom.

Njegovo djelovanje u tuđini itekako je bilo aktivno, što na poslovnom što na političkom planu. Kao mladi emigrant, počeo je raditi u lancu restorana Scott’s Chicken Villa, a ubrzo nakon toga osniva vlastitu tvrtku za ugostiteljstvo i soboslikarstvo.

Foto: S. Ticac, CROPIX

Na svinju napisao TITO

Istovremeno Šušak nije zaboravio svoje korijene pa je bio vrlo angažiran pripadnik hrvatske dijaspore u krugu koji se okupljao oko franjevačkog samostana u Norvalu. Njegova najupečatljivija akcija zasigurno je bila ona iz 1979. kada je ispred tadašnje jugoslavenske ambasade u Ottawi pokušao postaviti lijes sa svinjom na kojoj je bilo napisano “TITO”, što je, s obzirom na to da je životinja u tom trenutku bila živa, na noge digla kanadske vlasti zbog kršenja zakona o okrutnosti prema životinjama.

A onda se, osam godina kasnije, rodilo se prijateljstvo između Tuđmana i Šuška, koji mu je bio domaćin na prvoj kanadskoj turneji, da bi mu, po osnutku HDZ-a, pomogao u prikupljanju novca za nadolazeću predizbornu kampanju.

U Hrvatsku se vratio na samom početku 1990. godine te je u prvoj Vladi obnašao je dužnost ministra iseljeništva. Već u ožujku 1991. imenovan je zamjenikom ministra obrane, a u rujnu iste godine Tuđman ga je postavio za ministra obrane, na funkciju obnašao do svoje smrti.

‘Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen’: Rojs objasnio zašto je Šušak objavio kraj Oluje prije predaje Stipetiću
“Za to sam, tako mi Boga, i te kako kompetentan. Nisam čak nikad služio vojsku. Istina, mnogo sam o tome čitao, ali nikad nisam ni sanjao o ratu. Posljednje o čemu bih maštao je mjesto ministra obrane jedne države”, rekao je Šušak nakon imenovanja.

Ono po čemu će nakon toga ostati upamćen, definitivno su veze s SAD-om pred kraj rata, jer veliko je pitanje bi li se Hrvatska usudila vojnim akcijama vratiti najveći dio okupiranog teritorija bez pomoći i “amena” Washingtona. No istovremeno, mnogi su mu zamjerali politiku koju je vodio prema prema Bosni i Hercegovini, zbog stvaranja Hrvatske Republike Herceg-Bosne te zbog izbijanja hrvatsko-bošnjačkog rata.
“Da Hrvati nisu stvorili Herceg-Bosnu i HVO, nestalo bi ih u potpunom rasulu koje je tamo trajalo”, tvrdio je Šušak, dok su njegovi kritičari tvrdili da je upravo on jedan od najodgovornijih za to što je izbio krvavi rat između Hrvata i Bošnjaka te da bi završio u Haagu kao optuženik da nije umro.

Morh

‘Umro mi je na rukama’

O tome kakav je čovjek bio Gojko Šušak, pitali smo umirovljenog generala Ljubu Ćesića Rojsa, koji nam je rekao kako je bio puno više od političara i uspješnog ministra. Šušak mu je, otkrio nam je, umro na rukama…

“Ispustio je dušu, a ja sam ga poljubio, kleknuo, zaplakao i izmolio pet očenaša. Znao sam kakvog smo čovjeka izgubili”, tužno će Rojs. Na pitanje po čemu ga pamti, od svih učinjenih djela, odmah mu na pamet padaju dvije osobine.

“Pamtim ga po ljudskoj toplini i skromnosti. Nije patio ‘od veličine’ a osim toga, uistinu je bio čovjek od riječi. Običaj je reći ‘da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Šuška’, no zapravo je obrnuto. Da nije bilo Šuška, njegovih veza s SAD-om i Pentagonom – ne bi bilo ni Tuđmana”, tvrdi general.

A neposredno prije smrti Šušak mu je, kaže, rekao: “Ja sam svoj san dosanjao. Stvorili smo slobodnu i neovisnu državu i ja mogu mirno otputovati. Ali žao mi je što nismo trajno riješili pitanje Hrvata u BiH”.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.