fbpx
Foto: Domovinskirat.hr

NA KRAJU DANA ODNOSILI BALVANE I PRODAVALI IH! Srpski pobunjenici preko noći su rezali nove

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Nekoliko je kriterija po kojima se računa početak rata, pa je tako za mnoge započeo velikosrpskom pobunom i balvan revolucijom pokrenutom u ljeto 1990. godine u Kninu. Iako su Srbi svojom blokadom prometnica nanijeli veliku ekonomsku štetu i uveli svojevrsno dvovlašće, do oružanog sukoba nije došlo pa se tako ovaj period može nazvati pobunom.

Početak pobune

Premda nije do kraja definirano spada li u rat i pobuna ove vrste, oružani sukob to svakako jest. Do prvog je sukoba, dakle, došlo 1. ožujka u Pakracu, ali na današnji dan pozabavit ćemo se uvertirom koja je dovela do neslućenog, višegodišnjeg krvoprolića.

Dana 17. kolovoza 1990. u okolici Knina počela je otvorena oružana pobuna Srba  koja je zbog stavljanja velikih balvana i krupnog stijenja prozvana „balvan revolucijom“. Bio je to početak oružane pobune dijela srpskog stanovništva u Hrvatskoj protiv demokratski izabrane vlasti kojoj su ovim činom dali do znanja da nije u stanju svojim redarstvenim snagama i pravnim aparatom održati državni poredak na tom području.


Krajnji cilj bilo je pripajanje dijela teritorija Hrvatske paradržavnoj tvorevini, u skladu s planovima o stvaranju Velike Srbije. Dva dana nakon postavljanja barikada na prometnicama, pokrenut je i referendum za srpsku autonomiju unutar Hrvatske.

Tuđman ovu pobunu nazvao “hajdučija”

U Obrovcu i Kninu oružje rezervne policije podijeljeno je srpskim civilima i milicajcima te su pobunjenici organizirali straže, a kamenjem, drvećem i vozilima blokirali prometnice. Time je prekinuta veza između kontinentalne Hrvatske i Dalmacije, i to usred turističke sezone.

Dan poslije, 18. kolovoza, na izvanrednoj sjednici Vlade i Predsjedništva Sabora Hrvatske predloženo da se Srpska demokratska stranka kao teroristička stavi izvan zakona, a istoga dana oko 18 sati predsjednik Skupštine općine Knin dr. Milan Babić proglasio je na području općine ratno stanje. Doduše, tu je vijest naknadno opovrgao…

Srbi su prodavali balvane

Noću su oko srpskih sela kružile naoružane straže, s izlikom da se, poučeni iskustvima predaka iz Drugog svjetskog rata, boje “ustaškoga genocida”. Na kraju dana mnogi bi pokupili balvane, koje su potom prodavali, a onda noću rezali nove. Rat je, ukratko, počeo kao hajdučija – a taj je termin često koristio i predsjednik Tuđman.

Bila je to početna faza oružane pobune dijela Srba u Hrvatskoj, potaknute iz Srbije i krugova u JNA. Tadašnje Srpsko nacionalno vijeće najavilo je raspisivanje referenduma o autonomiji. Pravdali su to kulturnom i političkom neovisnošću iako je svima bilo jasno da je u pozadini stvaranje Velike Srbije čija je težnja ispisala jednu od najkrvavijih epizoda moderne Europe.

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.