Foto: Screenshot/YT

Na frontu se vraća zloglasni ‘Strijelac’: Višegrad pamti okrutnost ruskog dragovoljca

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Igor Girkin poznat po nadimku Strelkov (strijelac), koji u Nizozemskoj izdržava doživotnu kaznu, a kojeg je i ruski sud nedavno osudio na četiri godine zatvora pod optužbom za ekstremizam jer je kritizirao Kremlj u svojim proratnim objavama, navodno ponovno postaje zapovjednik voda u ukrajinskoj okupiranoj regiji Doneck.

Izjavila je tako njegova supruga Miroslava Reginskaja za ruski medij Meduza prilažući pismo koje je navodno poslala vojna postrojba u samoproglašenoj tzv. Narodnoj Republici Donjeck vojnim dužnosnicima u Moskvi. U dokumentu stoji da je vojna jedinica razmotrila Strelkovljevu kandidaturu za zapovjednika voda i zatražila da se potrebni dokumenti pošalju zapovjedniku postrojbe.

Igor Vsevolodovič Girkin bio je najpoznatiji ruski dragovoljac koji se na strani Srba borio u Bosni i Hercegovini, a u prve borbe ruski dragovoljci su krenuli sredinom studenog.

Foto: Facebook

Ispričao o ubijanjima Bošnjaka

“Sa ‘srpskom metodom’ napada prvi put smo se upoznali 14. studenog. Grupa od dvadeset boraca (uključujući tri Rusa) približila se selu Zakrsnica (Višegrad). Pronađeno šest muslimana. Sa udaljenosti od oko tri stotine metara  iz sela preko puta otvorili smo vatru iz tri mitraljeza. Dvojica muslimana su ubijena. Jednog od njih je upucao Aco snajperista. Neprijateljski borci su brzo odgovorili iz kuće automatskom vatrom. Nisu prekinuli vatru ni nakon što su kuću pogodile četiri granate. Srbi nisu imali gubitaka. Ali umjesto da siđu niz planinu i zauzmu selo, Srbi su se, vrlo zadovoljni vratili”, opisao je Igor Girkin svoju prvu bitku u BiH u ispovijesti koje je poslao ruskim medijima.

“Kada smo stigli u Bosnu, uopće nismo očekivali da ćemo primati plaće. Ipak, primali smo 100-150 njemačkih maraka mjesečno. Kozaci su unaprijed dogovorili 350 maraka”, piše Girkin koji je opisao ratne zločine nad Bošnjacima u Višegradu:

VIŠEGRAD OBILJEŽIO ‘DAN RUSKIH DOBROVOLJACA’: Najpoznatiji je bio Strelkov, borio se na strani RS-a
Nije bio impresioniran srpskim načinom ratovanja

“Ta Bobanova ‘Interventna četa’ bori se kako bi opljačkala zarobljene stanove i nevoljko se izlaže mecima”, napisao je  misleći na Bobana Inđića, zapovjednika Interventne čete u Višegradskoj brigadi Vojske Republike Srpske kojem se sudi za ratne zločine u Višegradu, a sa kojim se Girkin i fotografirao.

Po dokumentima Haškog tribunala, najmanje 77 ruskih dragovoljaca borilo se u jedinicama Vojske Republike Srpske tijekom rata u BiH, od čega su u Drinskom korpusu bila njih 64, dok su u Višegradu bila angažirana 13-torica. Svake godine, 12. travnja, u Višegradu se obilježava “Dan ruskih dobrovoljaca” i odaje počast kod spomen ploče na kojoj su ispisana imena 37 poginulih Rusa.
 

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.