fbpx
Turistička zajednica Zadar

Na današnji dan SVI HRVATI u Obrovcu otpušteni s radnih mjesta!

Autor: Snježana Vučković

Obrovac, prekrasan hrvatski krški gradić koji leži podno Velebita na rijeci Zrmanji, u razdoblju Domovinskog rata od 1991. do 1995. g. bio je pod kontrolom tzv. Republike Srpske Krajine.

Dominaciju Srba i prve nacionalističke provokacije, Hrvati s ovoga područja osjećali su i u godinama prije rata. Grad kao i njegova okolica u ćiriličnim natpisima osvanuli su koncem 80-tih, puno prije prvih postavljenih barikada koje su srpski nacionalisti postavili na sam ulaz u grad.

U jednom danu otkaz svim Hrvatima

U dokumentaciji obrovačke jedinice Teritorijalne obrane navodi se da se „opština Obrovac od 31. 7. 1991. godine nalazi u ratu protiv ustaške hrvatske države”. Tijekom kolovoza 1991. u mjesnim zajednicama općine Obrovac pod srpskom kontrolom provedena je mobilizacija TO-a i formirani su naoružani odredi koji su se uključili u borbu.


Pravi teror uslijedio je 1991. godine kada ih se na sve načine pokušalo obespraviti, preplašiti i otjerati, a na današnji dan odlučili su svim zaposlenim Hrvatima uručiti otkaze. Uslijedila su ubijanja i progoni…

Hrvati su se u dvoje domovi vratili tek nakon oslobodilačke akcije “Oluja” u kolovozu 1995. godine kada je u Obrovcu konačno uspostavljena vlast Republike Hrvatske.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.