Foto: Morh

Na današnji dan potopljen je jedini hrvatski ratni brod. Poginula su dva diverzanta

Autor: Snježana Vučković

Danas se navršava 29 godina od pogibije pripadnika HRM-a Darka Jurišina Nikole Perlete, koji su nastradali pored otočića Škojić.

Smrt na brodu

Diverzanti Jurišin i Perleta, poginuli su 28. siječnja 1992. godine kada je barkasa BRM-42 HRM-a u akvatoriju ispred ratne luke Lora naišla na podvodnu minu. Osim njih, na brodu su bili još zapovjednik Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača koji su u eksploziji ranjeni. Bio je to jedini potopljeni brod Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu.

Barkasa je u jutarnjim satima isplovila iz ACY marine u Splitu prema luci Lora, radi osiguravanja vojnih ronjenja, kako u samoj luci Lora tako i oko nje, gdje se zadržala do 12.30 sati. Nakon uspješno obavljenih zadataka isplovila je prema ACY marini, gdje je bila na vezu, jer luka Lora još nije bila spremna za vezivanje brodova. U blizini otočića Škojić, ispred luke Lora, u 12.58 sati naišla je na protubrodsku sidrenu minu tip SAG – 2. Od posljedica eksplozije poginuli su Jurišin i Perleta, dok su ostali teško ranjeni.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.