fbpx
Foto: Wikipedija

MUČKI POBILI GARDISTE NA SPAVANJU! U dva iza ponoći napali centar za obuku: Srpski oficir poslao stravičnu poruku

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan, 25. srpnja 1991. izvršen je napad i zločin s teritorija Srbije na Hrvatsku i to je bilo prvi put da JNA nedvosmisleno pokazuje svoje namjere, iako je do tada pred svijetom glumila neutralnu ulogu.

Napad na Centar za obuku gardista koji se nalazio u Erdutu, izveden je u 1:55, ranim jutarnjim satima dok je 40 pripadnika 1. gardijske brigade čvrsto spavalo.

Gardisti pobijeni na spavanju

Centar smješten na obali Dunava napadnut je VBR-ima i minobacačima sa srpskoga teritorija, a u napadu je sudjelovala i raketna topovnjača. Centar za obuku sravnjen je sa zemljom, a tom prilikom poginulo je 6 pripadnika prve gardijske brigade, dok ih je 18 teško ranjeno. Poginuli su: Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Željko Pavić i Mirko Rožman.


“Ovo im je samo opomena”, rekao je potpukovnik JNA Aleksandrija Cvetković, komandant tenkovske kasarne u Vršcu.

“U slijedećom susretu, bit ćemo još žešći”, nadodao je pred kamerama.

U pola sata, zasuli ih sa 60 raketa

Posebnu okrutnost, JNA je pokazala istoga dana, u satima nakon napada. Naime, obližnja sela bila su pod neprijateljskim barikadama i JNA nije dopuštala prijevoz ranjenih hrvatskih branitelja do osječke bolnice. Tek nakon četiri sata, nesretni gardisti su čamcima dopremljeni do luke Nemetin. Jedan od ranjenika posvjedočio je da je napad prilikom kojeg je ispaljeno barem 60 raketa trajao oko 20 minuta.

U narednim danima istoga mjeseca, Erdut je potpuno okupiran, a nesrpski mještani su protjerani prilikom čega neprijatelj prema civilima nije pokazivao milost. U samo nekoliko mjeseci ubijeno je 37 civila.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.