Foto: Facebook

MOŽE LI TUŽNIJE? ZLOTVOR SE ZVAO BOŠKO: ‘Starci koje je mučio u Bogdanovcima plakali su kao mala djeca’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U prosincu 2020. godine izrečena je prva nepravomoćna presuda povodom ratnog zločina počinjenog u Bogdanovcima tijekom Domovinskog rata nad pripadnicima albanske nacionalne manjine. Pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, proglašen krivim i osuđen na 15 godina zatvora. Ime krvnika je Boško Soldatović…

U ranim jutarnjim satima 10. studenog 1991. godine JNA potpomognuta različitim paravojnim jedinicama kreće u još jedan siloviti napad iz svih smjerova uslijed čega je pad Bogdanovaca bio neminovan.  Preostali su branitelji s pokretnim ranjenicima i dijelom civila u više grupa krenuli u pokušaj proboja u različitim smjerovima kroz neprijateljske redove, pri čemu ih je velik broj smrtno stradao. Nažalost, gotovo svi civili koji nisu krenuli u proboj, neki zbog položaja gdje su se u trenutku napada nalazili, no najveći dio zbog zdravstvenog stanja ili starosti, nakon ulaska okupatorske vojske u selo zarobljeni su i potom ubijeni.

“Plakali su kao mala djeca”

No, drugoga dana, 11. studenog, počinjen je okrutan zločin koji je javnosti gotovo nepoznat. 

Nakon zarobljavanja i zlostavljanja deset mještana albanske nacionalnosti, devet ih je strijeljano, a pošteđena je jedino žena koja je prošla stravične torture, uključujući višestruka silovanja.

Preživjela svjedokinja događaja L. B., koju je spasio oficir JNA jer je poznavao njezina pokojnog supruga, ispričala je:

“Pred našim očima, tukli su tri sata starce na tako svirep način uz psovke i vrijeđanja, da je bilo stravično vidjeti kako plaču kao mala djeca.”

Bezumno i bezrazložno ubijeno je pet žena – Ljulje Barlecaj, Mrike Barlecaj, Manike Lleshaj, Vera Barlecaj i Đulja Barlecaj, a ubijeni su i Kristo Lleshaj, Pren Krasnići te Nikola i Zef Paljušaj.




Krvnik je osuđen na 15 godina zatvora

Tijekom istrage jedan od svjedoka zločina izjavio je kako su “noć proveli u jednoj od kuća, a dana 11. studenog 1991. godine zatekao se u Mjesnom uredu u selu, gdje je zatekao desetak zarobljenih starijih civila i jednu mlađu ženu koja je odvođena i vraćana. U prijepodnevnim satima nalazio se ispred mjesnog ureda uz grupu civila kada je dobrovoljac iz čete Vojne policije Boško Soldatović, poznat pod nadimkom ‘Sole’, repetirao svoju automatsku pušku i rafalnom paljbom pobio sve civile”:

“Okrenuo sam se i video kako civili teturaju i padaju. Jasno sam video osobu koja je na njih pucala”, piše Tanja Belobrajdić za Hrvatski vojnik.

Iako je Boško Soldatović negirao zločin, Viši sud u Beogradu ga je 8. prosinca 2020. godine proglasio krivim i dosudio mu 15 godina zatvora.  Ova je presuda, između ostaloga, bitna jer je jedna od rijetkih izrečenih pripadnicima JNA, čime se nedvojbeno potvrđuje njihovo sudjelovanje u počinjenim ratnim zločinima.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.