fbpx
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

MOŽE LI IM POMOĆI? Milanović doznao: Preko 3 tisuće albanskih dragovoljaca u Hrvatskoj – nepriznato

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s izaslanstvom Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu u kojemu su bili predsjednik Udruge Esad Čolaku, vojni pilot i potpredsjednik Udruge Milaim Šukaj, zapovjednik prve albanske dragovoljačke brigade Tomorr Buza te članovi Udruge Tom Kačinari, Gani Zahiti, Hajdar Dodaj i Martin Beriša.

Članovi Udruge informirali su predsjednika Milanovića o angažmanu Albanaca tijekom Domovinskog rata, ističući kako se veliki broj njih 1991. odazvao pozivu predsjednika Franje Tuđmana da napuste tadašnju JNA i stanu u obranu Republike Hrvatske.

Prema njihovim riječima, gotovo 600 Albanaca, najvećim dijelom porijeklom s Kosova, pristupilo je tada 1. Albanskoj dragovoljačkoj brigadi koja je formirana u rujnu 1991. i bila sastavni dio 118. brigade Hrvatske vojske. Po zapovjedi, poslana je na ličko ratište i tamo je branila Hrvatsku od 13. listopada 1991. godine.


FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Preko 3 tisuće albanskih dragovoljaca – nepriznato

Iako su se borili za Hrvatsku, status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran, pa su članovi Udruge ukazali predsjedniku Milanoviću i na taj problem. Prezentirali su Predsjedniku Republike i niz dokumenata kojima dokazuju sudjelovanje svoje brigade u Domovinskom ratu, ali usprkos tome već niz godina ne uspijevaju kod nadležnih ministarstava riješiti status Albanske dragovoljačke brigade. Zbog toga, kazali su, mnogi branitelji Albanci ne mogu ostvariti prava koja pripadaju hrvatskim braniteljima.

Tijekom 1991. godine Hrvatsku je branilo preko 3000 Albanaca, 88 ih je smrtno stradalo, a nekoliko stotina ranjeno, rečeno je između ostalog na sastanku.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.