fbpx
Foto: MORH / F. Klen

MORH ŠALJE NOVE, MASOVNE POZIVE: Punoljetni muškarci upisuju se u vojnu evidenciju

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo obrane provest će tijekom travnja i svibnja 2023. godine redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske, objavljeno je na stranicama ovoga resora.

Upis u vojnu evidenciju, pojašnjavaju, obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane, muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Pozivi se mogu očekivati u ožujku i travnju

“U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.”


Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju, navode iz MORH-a, mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta, dok hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

Napominju i da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije Covid-19 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.