fbpx
Foto: Pixabay

MORH PRIPREMA HANGAR! Za koji mjesec stiže UH-60M Black Hawk

Autor: S.V.

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu 19. siječnja 2022. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na zastupničko pitanje Josipa Begonje na temu ključnih projekata, aktivnosti i ciljeva Hrvatske vojske u 2022. godini.

Kazavši kako je iza nas izazovna godina koja je unatoč svemu pokazala dobre gospodarske rezultate, ministar Banožić rekao je kako će planirani daljnji smjer i proces razvoja, opremanja i modernizacije Hrvatske vojske biti razrađen kroz dva strateška dokumenta: Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske i Strategiju obrane.

Dva važna plana

Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske temeljni je dokument obrambenog planiranja za razdoblje od idućih deset godina. Njime se utvrđuje dugoročna projekcija razvoja vojnih sposobnosti i resursa potrebnih za njihovu realizaciju.


“U dokumentu će jasno biti određeni nositelji projekata i izvori financiranja te sama dinamika kako se ne bi mijenjali pravci modernizacije i ulaganja u Hrvatsku vojsku, kao što je to bio slučaj ranijih godina”, rekao je ministar obrane.

Govoreći o Strategiji obrane koja dugoročno uređuje angažiranje raspoloživih resursa u odgovoru na sigurnosne izazove te projekcije njihovog budućeg razvoja, ministar Banožić je kazao kako ovaj dokument, osim pozitivnih propisa, sadrži analizu raspoloživosti Oružanih snaga Republike Hrvatske sukladno postojećim sigurnosnim izazovima u Republici Hrvatskoj, ali i njezinom međunarodnom okruženju.

Ubrzo stižu helikopter i avion

Ministar se osvrnuo na ključne projekte Hrvatske vojske u 2022. godini od kojih je izdvojio višenamjenski borbeni avion i helikopter UH-60M Black Hawk.

“U sklopu nabave višenamjenskog borbenog aviona sukladno ugovoru s Francuzima, krajem ove godine planirano je na obuku u Francusku uputiti zrakoplovne tehničare i inženjere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nastavlja se i priprema infrastrukture u kojoj će biti smješteni avioni”, nastavlja ministar Banožić.

Govoreći o daljnjim ulaganjima u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ministar Banožić podsjetio je kako je isporuka prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk planirana u prvom kvartalu 2022. godine.

“U fazi smo potpisivanja ugovora za prvi parkirni hangar, a u tijeku je i provođenje procedure za radioničko-servisni hangar na kojem bi radovi trebali biti završeni početkom 2023. godine”, rekao je ministar i objasnio kako se time ulaže u infrastrukturu za projekte koji su već započeli.
“Osim toga, nastavljamo s projektima koji se odnose na daljnji razvoj, modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske, ali isto tako i na NATO specifične ciljeve. Riječ je o borbenom vozilu pješaštva, sustavu protuzračne obrane, radarskim sustavima, sustavu bespilotnih letjelica, svemu što je potrebno za jačanje Hrvatske kopnene vojske. Nastavljamo i projekte vezane za razvoj Hrvatske ratne mornarice: završetak izgradnje obalnih ophodnih brodova”, rekao je ministar Banožić.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.