FOTO: MORH

MORH prezentirao Plan nabave za 2020. godinu: Evo što sve imaju u planu nabaviti!

Autor: Dnevno

U Ministarstvu obrane održana je u četvrtak, 6. veljače 2020. prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2020. godinu s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2019. godini predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora te zainteresiranim udrugama civilnog društva.

Plan nabave Ministarstva obrane za 2020. prezentirao je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić.

Prezentaciji su nazočili potpredsjednik Vlade  i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Odbora Igorom Dragovanom i potpredsjednikom Anđelkom Stričakom, članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, na čelu s predsjednikom Željkom Jovanovićem i potpredsjednikom Antom Babićem, predstavnici Transparency internationala  na čelu s predsjednicom Davorkom Budimir i drugi.

Kontinuirani rast obrambenog proračuna  zahvaljujući politici ove Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je rad Ministarstva obrane i Hrvatske vojske značajno definiran dodijeljenim financijskim sredstvima te istaknuo kako je zahvaljujući politici ove Vlade proračun Ministarstva obrane nastavio s rastom i u 2020. godini za oko 260 milijuna kuna. “U mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je ukupno oko milijardu i 300 milijuna kuna“, naglasio je ministar te dodao kako se porast Proračuna odrazio i na povećanje financijskih sredstava za postupke javne nabave u ovoj godini.

“Ovogodišnji Plan nabave sadrži preko 1000 postupaka nabave i vrijednosti je oko dvije milijarde i dvjesto milijuna kuna. To su velika financijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu obrane upravo i činimo”, istaknuo je ministar Krstičević te rekao da od samog početka mandata inzistira na racionalnom trošenju javnih sredstava kao i na ekonomičnim i učinkovitim postupcima.

Četvrtu godinu za redom niti jedan klasificirani postupak javne nabave

U kontekstu transparentnosti postupaka nabave, ministar je naglasio:  “Zadovoljstvo mi je istaknuti što smo nastavili praksu uvedenu na početku mandata tako da već četiri godine nemamo niti jedan klasificirani postupak javne nabave!”.

Ministar je podsjetio kako su u ranijim razdobljima predmeti vojne nabave označeni stupnjem tajnosti iznosili i do nekoliko desetaka posto u odnosu na cjelokupni plan nabave.

Ovom prigodom ministar je najavio i ovogodišnje potpisivanje ugovora s gospodarskim subjektima 17. veljače. “Ti ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskoj obrambenoj industriji koja zapošljava preko pet tisuća ljudi. Praksom potpisivanja ugovora početkom godine domaćoj industriji pružamo sigurnost i pomažemo u planiranju godišnje proizvodnje te pružamo im sve potrebne reference za plasman na strana tržišta. Potpisat ćemo ugovore u vrijednosti oko 450 milijuna kuna što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu”, istaknuo je.

Opremanje HV-a: Novi helikopteri Black Hawk, odabir višenamjenskog borbenog aviona, gradnja Obalnog ophodnog broda i opremanje oklopnim vozilima Bradley

Ministar je posebno zahvalio svim članovima Odbora za obranu na čelu s predsjednikom Igorom Dragovanom na izvrsnoj suradnji te podsjetio kako je riječ o parlamentarnom Odboru koji daje mišljenje o nabavi za vrijednosti veće od pet milijuna eura prije samog pokretanja postupka nabave. “Prošle godine Odbor je dao jednoglasno pozitivno mišljenje na opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk. Riječ je o četiri potpuno nova helikoptera koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, a koristit će se za vojne i civilne svrhe“, podsjetio je ministar Krstičević istaknuvši kako na taj način osiguravamo nove sposobnosti važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i za izgradnju Sustava domovinske sigurnosti. „Svi ovi složeniji projekti su projekti nekoliko hrvatskih vlada”, istaknuo je pritom.

Od ostalih aktualnih projekata nabave, ministar je istaknuo i projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona koji vodi Međuresorno povjerenstvo na razini Vlade Republike Hrvatske rekavši: “U svibnju ćemo dobiti konkretne ponude, a odluku o odabiru očekujemo do kraja ove godine”.

Također, od ostalih značajnijih projekata opremanja i modernizacije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley.

J.Kopi

“Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Krenuli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim tvrtkama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću!”,  rekao je Krstičević.

Krstičević: Najvažniji projekt u mom mandatu je čovjek i poboljšanje njegovih prava

Ministar je posebno istaknuo kako je ponosan što će se u ovoj godini, između ostalog, završiti izgradnja smještajnih kapaciteta u vojarni 204. brigade u Vukovaru, čime će završiti projekt povratka Hrvatske vojske u Vukovar. Isto tako, u potpori transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” pokrenut će se višegodišnji građevinski projekte.

“Pokrenuli smo izgradnju Kongresnog centra i spomen parka, a do lipnja očekujemo dovršetak izgradnje smještajnog objekta koji će nositi ime po gradu heroju Vukovaru! Jačanje Hrvatske vojske naša je trajna misija i ta misija nema alternative”, zaključio je.

Dragovan: MORH dobar primjer drugim javnim tijelima

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan izrazio je zadovoljstvo što je sedmi put prisutan prezentaciji plana nabave u Ministarstvu obrane istaknuvši kako se ova praksa iz godine u godinu pokazuje kao dobar primjer svim drugim javnim tijelima istaknuvši:

“Ne vidim razloga da i druga javna tijela rade ovakav posao na godišnjoj razini i to prezentiraju javnosti. Sigurno bi tada i svijest o transparentnosti i odgovornosti bila veća”.

Također, Dragovan je rekao i kako je pitanje povećanja obrambenog proračuna vrlo pozitivna i važna stvar koja otvara široke mogućnosti, ali nosi i veliku odgovornost o usmjeravanju tih sredstva.

“Ulaganje dugoročno u razvoj i modernizaciju Oružanih snaga sigurno donosi uvođenje novih tehnologija, donosi dodanu vrijednost i vraća se višestruko što se tiče i novih znanja i proširivanja i jačanja spremnosti hrvatskog vojnika. Vjerujem da će svako sljedeće povećanje proračuna ići u dva smjera: to je razvoj i modernizacija, i s druge strane obrazovanje i jačanje sposobnosti Hrvatske vojske”, zaključio je.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, Željko Jovanović pohvalio je transparentnost Ministarstva obrane istaknuvši da je transparentnost jedan od glavnih alata kako se boriti protiv korupcije.

General Šundov: Ponosan sam na našu Hrvatsku vojsku koja se iz godine u godinu uspješno razvija

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo povećanjem proračuna i ulaganjem u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, a posebice za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika HV-a.

“Izuzetno me veseli činjenica kada hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači”. Istaknuo je kako su u protekloj godini uložena znatna sredstva u poboljšanje uvjeta smještaja, života i rada u vojarnama u Petrinji, Kninu, Zagrebu, Puli, Splitu i Zemuniku, što će se nastaviti i ove godine.

Kazao je kako je danas pred Hrvatskom vojskom proces prilagođavanja novim sigurnosnim izazovima: “Obzirom da su ljudi najvažniji, naša zadaća je omogućiti im najbolju obuku i opremu, kako bismo ih osposobili za uspješno obavljanje zadaće u različitim sigurnosnim, klimatskim i svakim drugim uvjetima”, poručio je.

“Stalna težnja je osigurati uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, kako na kopnu tako i na moru, u zraku i u kibernetičkom prostoru. Ponosan sam na našu Hrvatsku vojsku koja se iz godine u godinu uspješno razvija te provodi svoje zadaće u operacijama, misijama i aktivnostima, obuci i vježbama, a posebice u pomoći civilnim institucijama i građanima kad god zatreba”, zaključio je.

Plan nabave Ministarstva obrane za 2020.

Plan nabave Ministarstva obrane za 2020. prezentirao je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić, pri čemu je istaknuo transparentnost kao temelj u svim dijelovima provedbe postupaka javne nabave, bez izuzeća i klasificiranih postupaka. Najavio je i potpisivanje 39 ugovora u vrijednosti oko 457 mil. kuna sa 30 gospodarskih subjekata krajem veljače.

Brigadir Devčić se osvrnuo i na realizaciju Plana nabave u prošloj godini istaknuvši kako je zaprimljeno 1199 zahtjeva za ugovaranjem, a rezultat toga je bilo sklapanje 1130 ugovora, što je rezultiralo postotkom realizacije plana nabave od 98,44% od ukupnog iznosa koji je predviđen za materijalno zbrinjavanje.

Financijski plan Ministarstva obrane za 2020. 

Financijski plan Ministarstva obrane za 2020. iznosi 5.339.629.262,00 kuna.  Nakon dugogodišnjeg smanjivanja, proračun za 2020. godinu je 264 milijuna kuna veći u odnosu na prošlu godinu a klasificiranih postupaka nabave nema niti ove godine.

Financijska sredstva za materijalno zbrinjavanje u financijskom planu MORH-a u 2020. godini iznose 2.275,478,960,00 kn i raspodijeljena su na način da će se za 65% iznosa provoditi postupci javne nabave a za 35% tog iznosa su stvorene obveze za višegodišnje financiranje  kao što su režijski troškovi, zakonske obveze, nabave iz prethodnih godina te financijska sredstva koja se realiziraju u inozemstvu (operacije potpore u miru).

Proces nabave u MORH-u obuhvaća veliki broj dionika u pojedinim segmentima samog postupka sukladno njihovim nadležnostima te se takvim postupanjem sprječava sukob interesa i utjecaj bilo koje vrste i rezultira transparentnim planom nabave koji je javnosti dostupan na internetskoj stranici  Ministarstva obrane.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.