FaH

MORH: ‘Novi Zakona o službi u OS RH ispravlja nepravdu

Autor: Hina

Ministarstvo obrane u srijedu je izvijestilo kako se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, odnosno člankom tog zakona o statusu stožernih brigadira, ispravlja nepravda i pravna praznina koja je učinjena po tom zakonu iz 2002. te da je riječ o “tridesetak osoba s činom stožernog brigadira, koji formalno-pravno ne egzistira” pa je to potrebno urediti kako se sada predlaže.

Tridesetak osoba koje su izašle iz sustava do 1. siječnja 2004. po predloženom zakonskom rješenju, na dan stupanja na snagu tog zakona, bit će u činu brigadnog generala, s pravom oslovljavanja tim činom i nošenja oznaka tog čina, odgovorili su iz MORH-a na upit Hine o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS RH koji je u saborskoj proceduri.

Naglašavaju i kako zakonodavac tada nije predvidio što s onim osobama koje su imale čin stožernog brigadira, a koji su otišle iz obrambenog sustava do 1. siječnja 2004. te su time bile degradirane.

“Tu se radi o tada aktivnim djelatnim vojnim osobama osobnog čina stožernog brigadira, a ne pričuvnim stožernim brigadirima i onima koji su imali počasni čin”, dodaju.

Svi oni koji su u sustavu zatečeni 1. siječnja 2004. prevedeni su po sili zakona u čin brigadira, te su nakon 1. siječnja 2004. kao brigadiri imali mogućnost promicanja u čin brigadnog generala, pojašnjava MORH.

Iz MORH-a napominju i kako to rješenje ne stvara nikakve financijske obveze, što je vidljivo iz činjenice da su umirovljene osobe s činom stožernog brigadira ostvarile pravo na iste kriterije, koeficijente kao i s činom brigadnog generala što se propisuje posebnim zakonima – Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba i Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.