Foto: Filip Klen/MORH

MORA SE PRIZNATI! Hrvatska vojska za razrušenu Banovinu napravila je čudo

Autor: S.V.

“Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska i dalje su na raspolaganju stanovništvu i lokalnoj zajednici na području pogođenom potresom prije godinu dana, 29. prosinca 2020. godine u Sisačko-moslavačkoj županiji”, kazuje se na stranici MORH-a.

Pripadnici Hrvatske vojske trenutačno su angažirani na zadaćama distribucije, istovara i utovara stambenih kontejnera, te goriva za vozila i strojeve Stožera Civilne zaštite. Ovisno o zahtjevima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za uklanjanje posljedica razornog potresa prilagođavao se i broj pripadnika Hrvatske vojske. Najviše ih je bilo angažirano prva dva dana nakon potresa, prvi dan 656, a drugi dan 818. U prvoj polovici godine dnevna angažiranost je u prosjeku iznosila do 60 pripadnika dnevno.

Ministar obrane Mario Banožić je poručio stanovništvu Sisačko-moslavačke županije da se mogu osjećati sigurno jer je Hrvatska vojska i dalje s njima, dokle god to bude potrebno.

“Naše pripadnice i pripadnici su po tko zna koji put pokazali da ih osim neupitne profesionalnosti odlikuje veliko srce, a glavna misija je pomoći našem čovjeku”, rekao je ministar Banožić.

“Ponosan sam na ulogu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na ovom području. Naše vojnikinje i vojnici već godinu dana pomažu na otklanjanju posljedica razorne katastrofe. Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci, ali i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način priskočili u pomoć ljudima u nevolji”, kazao je ministar.

Veliki angažman HV-a

Hrvatska vojska je na dan razornog potresa, 29. prosinca 2020. godine, ustrojila Namjenski angažirane snage OS RH sa zadaćom uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima te postavljanju šatora i stambenih jedinica za potrebe građana i civilnog stanovništva na području Banovine.

Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva, oko 130 motornih vozila i inženjerijskih strojeva. Stanovništvu su pomagali i sa cjelodnevnim obrocima, vodom, krevetima, dekama, šatorima, vrećama za spavanje, agregatima i terenskim kuhinjama.
Tijekom godine pružena je operativna i logistička potpora Stožeru civilne zaštite u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, gdje su bili osigurani smještaj, prehrana i zdravstvena skrb za stanovnike koji su ostali bez domova, štićenike domova za starije, djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i Civilne zaštite. Najveći broj korisnika zbrinutih u jednom danu bio je 404.

Isto tako, Hrvatska vojska bila je angažirana na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice te prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u Petrinju. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prvog je dana nakon potresa pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera.

Uz inženjerijske radove, prijevoz i postavljanje stambenih kontejnera i mobilnih kućica, bile su težišne zadaće u cilju privremenog stambenog zbrinjavanja lokalnog civilnog stanovništva.
Do danas su postavili 3833 stambene jedinice

Hrvatska vojska postavila je 400 kontejnera i 52 mobilne kućice, a do danas je pomogla u postavljanju 3833 stambenih jedinica. Postavljena su četiri grijana šatora za potrebe Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku i jedan u selu Hrastovica te polja šatora tipa sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite. Dostavljene su i četiri poljske kuhinje, jedna u Topusko i tri u Petrinju.

Pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani i na ispomoći Hrvatskom Crvenom križu u prihvatu i razvrstavanju kao i prijevozu 28 šlepera odnosno oko 720 tona humanitarne pomoći.

Dnevno je bilo angažirano i po pet mobilnih timova za civilno-vojnu suradnju.

U Sisku, Petrinji, Glini, općini Lekenik te okolnim selima pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na uklanjanju i odvozu urušenih dijelova građevina, snimanju kritične infrastrukture dronovima i besposadnim letjelicama, sanaciji prometnica i klizišta, uređenju platoa za kontejnerska naselja, izradi propusta, uređenju pristupnih putova u dvorišta, pripremi podloga za izradu parkirališta, prilaznih putova, izviđanju lokacija, utovaru, prijevozu i postavljanju mobilnih kućica, kontejnera i šatora, opskrbi gorivom i geosondiranju nasipa.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.