fbpx
Na fotografiji: Damir Krsticevic, ministar obrane. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane EU u Finskoj

Autor: Dnevno

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je  28. i 29. kolovoza 2019. godine  na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Helsinkiju, u Republici Finskoj.

Ministri članica Europske unije razgovarali su o umjetnoj inteligenciji i razvoju novih tehnologija u kontekstu njihove sve veće prisutnosti i uloge u području obrane, kao i o sve većim posljedicama klimatskih promjena na sigurnosni i obrambeni sektor. Također, razmijenili su mišljenja o važnosti pomorske sigurnosti i aktivnostima koje u tom području provodi EU. Na zajedničkoj sjednici s ministrima vanjskih poslova razgovaralo se o hibridnim prijetnjama.

U svom izlaganju na temu umjetne inteligencije i novih tehnologija potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je riječ o novoj dimenziji djelovanja u području obrane, koja, uz nove mogućnosti, donosi i brojne izazove. U svrhu korištenja prednosti novih tehnologija u suočavanju sa sigurnosnim izazovima i prijetnjama, ključna je suradnja s civilnim sektorom, sinergija djelovanja na nacionalnoj, EU i NATO razini, uz postavljanje odgovarajućeg zakonodavnog i etičkog okvira djelovanja. Govoreći o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na područje sigurnosti i obrane, ministar Krstičević je istaknuo kako je u borbi s klimatskim promjenama važno koordinirano zajedničko djelovanje. Također je rekao kako se iz istih razloga u budućnosti može očekivati još veći utjecaj na sigurnost, uključujući  migracije stanovništva u područjima zahvaćenim takvim promjenama.

U temi o pomorskoj sigurnosti ministar je naglasio važnost koju sigurnost na moru ima za ukupnu sigurnost Europe, pri čemu je ključno osigurati komplementarno djelovanje i suradnju sa strateškim partnerima te usmjeriti napore na područja od strateškog interesa za EU.

U okviru zajedničke sjednice s ministrima vanjskih poslova, na kojoj je sudjelovao ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, na temu suočavanja s hibridnim prijetnjama, ministar Krstičević se osvrnuo na provođenje vježbi na ministarskoj i stručnoj razini u svrhu poticanja konstruktivnog dijaloga, podizanja situacijske svijesti te razmjene informacija. Ministar Krstičević također je istaknuo kako je potrebno uložiti dodatne napore u proaktivniji pristup u suočavanju s hibridnim prijetnjama, kao i jačati suradnju Europske unije i NATO-a u ovom području.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.