Ministar Damir Krstičević sa Stipom Božićem osvojio najviši vrh Mosora

Autor: Dnevno

U rano jesensko jutro ispred Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice u vojarni Admiral Flote Sveto Letica Barba u Splitu okupili su se zapovjednici Hrvatske ratne mornarice koji su zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske generalom zbora Mirko Šundovom
pod vodstvom legendarnog hrvatskog alpinista Stipe Božića krenuli na ekspediciju na Mosor. Kakvi su dojmovi nakon uspona na vrh Mosora ispričao je Damir Krstičević, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane.

– Nakon tradicionalne zajedničke hodnje na Sljeme i Velebit, načelnik Glavnog stožera HV-a i ja odlučili smo s našim mornarima krenuti na Mosor, u našoj Dalmaciji. Ovakve hodnje organiziramo kako bismo jačali timski duh i našu spremnost koji su ključni za izvršavanje zadaća i svladavanje izazova. Želimo da slika vojnika bude slika sportaša, jer vojnik mora biti aktivan da bi bio spreman za odgovoriti na sve zadaće i izazove pred kojima se nađe. Kako je jedna od mojih osnovnihmisli vodilja u životu rečenica „Voditi se može samo osobnim primjerom“, želim ovakvu filozofiju upravljanja razvijati u Hrvatskoj vojsci. Važno je zapovjednici budu pozitivan primjer svojim vojnicima djelima i inicijativom i drago mi je što se četvrdesetak zapovjednika iz Hrvatske ratne mornarice uključilo u ovu hodnju. Sitno Gornje bila je naša polazišna
točka od koje smo zajedno s dragim prijateljem Hrvatske vojske, vrhunskim alpinistom Stipom Božićem krenuli do vrha Mosora. Dok u ostalim dijelovima Hrvatske pada prava jesenska kiša, na Mosoru je vedro i ugodnih desetak stupnjeva.

Od samog početka, u našem timu vlada pravi pobjednički duh, na svježem zraku, u prirodi punimo baterije i nalazimo nove ideje za buduće projekte u cilju jačanja Hrvatske vojske. Sportski način života i fizička aktivnost pomažu nam lakše svladati svakodnevne izazove. Dok smo se uspinjali, okružila nas je prekrasna priroda
Mosora, a u mislima su nam bili hrvatski branitelji, koji su se borili za ovu prekrasnu zemlju, za slobodu i mir. Predah smo napravili kod planinarskog doma Umberto Girometta, koji je početkom Domovinskog rata bio Obučni centar Hrvatske vojske od 1991. do kraja 1992. Hrvatski vojnici obučavali su se u najsloženijim uvjetima i upravo su ta vrhunska spremnost i obučenost, mentalna i fizička snaga te zajedništvo bili ključni za pobjedu u Domovinskom ratu. Na tim utabanim stazama, kojima su kročili hrvatski branitelji danas je izgrađena pobjednička Hrvatska vojska.

Nakon kratkog predaha, nastavili smo prema najvišem vrhu Mosora, Velikom Kabalu. Na Veliki Kabel, s kojeg se pruža prekrasan pogled na otoke srednje Dalmacije stigli smo za dva sata. Zadovoljni nakon uspješnog uspona nastavljamo sve do Žrnovnice preko sela Lolići. Naša finalna točka bila je Žrnovnica, gdje smo se okrijepili tradicionalnim vojničkimgrahom. Naša hodnja bila je uspješno provedena, a kao i svaki put do sada pokazali smo spremnost i predanost izvršavanju ciljeva. Ovaj dan s pripadnicima naše mornarice na Mosoru ostat će mi zaista u lijepom sjećanju – završio je ministar Krstičević.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.