Screenshot

MILOŠEVIĆ JE TVRDIO DA JE MLADIĆ ‘KLINIČKI LUD’: Prijetio bombardiranjem Londona, koze nazvao po političarima

Autor: Snježana Vučković

Srpski general Ratko Mladić na današnji je dan 1993. godine zaprijetio bombardiranjem Londona, budu li zapadne sile intervenirale u BiH.  Ta je prijetnja u službenoj Velikoj Britaniji okarakterizirana kao “najizravniji izazov međunarodnoj zajednici koji ne može ostati bez posljedica”. No, bila je to samo jedna od suludih Mladićevih zamisli i izjava u nizu.

Milošević mu zaprijetio strijeljanjem

Da nije u pitanju samo vojna ambicija, već da se Mladić uistinu bori s mentalnim teškoćama, vjerovao je i tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević koji “ludog generala” nikako nije mogao “zauzdati”.  Milošević, koji nije bio naučen na neposluh, tijekom samoga rata a i nakon njega – nije pronalazio načine kojima bi urazumio pomahnitalog vojnika. O tom odnosu, ali i o Ratku Mladiću općenito, ponajbolje je znao novinar Ljubodrag Stojadinović, vojni analitičar Politike, bivši pukovnik i autor knjige o Ratku Mladiću – “Heroj ili ratni zločinac”.

Stojadinović je bio posve siguran da je Mladić narcisoidni, bahati egotrip, a tvrdio je i kako je Milošević bio posve uvjeren da je prvi general srpske vojske “klinički lud”. Opisao je incident iz 1996. kada je Slobodan Milošević na rubu živaca Mladiću zaprijetio strijeljanjem, na što mu je general oštro odgovorio “Nemoj se derati na mene. Deri se na svoju ženu, ako smiješ!”

Screenshot

 

Kozu nazvao Madelaine Allbright

Karakter Ratka Mladića i svjetskim je novinarima bio zanimljiv, pa su se brojnim medijima širile priče o njegovim naumima, reakcijama i izjavama. Mladić je bio tašt i volio je biti medijski eksponiran, no sve je moralo biti pod njegovom kontrolom. Sam je birao kut snimanja i odlučivao o pitanjima. Amerikanci su ga zvali “Mesarom iz Goražda, Sarajeva i Srebrenice”, a novinar Independenta čuo ga je kako je, igrajući šah, izgovorio: “Zapad će pomicati figure onako kako ja budem želio da ih pomiče”. U vrijeme rata kružila je priča kako se Mladić opušta odvodeći koze na ispašu, a to je potvrdio kanadski novinar koji ga je na Palama uistinu našao na proplanku među kozama. Jednu od koza nazvao je Madelaine Allbright, ali i sve ostale koze dobile su ime po svjetskim političarima koji Mladiću nisu bili dragi.

Samoubojstvo kćeri

Screenshot

 

Mladićevi bliski suradnici  i prijatelji, kao i sam autor knjige koji ga je osobno poznavao, tvrde kako se Mladićevo psihičko stanje počelo narušavati nakon samoubojstva njegove kćeri Ane u ožujku 1993. Ona se, navodno, teško nosila sa negativnom ulogom svoga oca u ratu, medijskim natpisima i anonimnim, prijetećim pozivima. Nakon što si je život oduzela očevim pištolje koji je dobio nakon završene Vojne akademije, Ratko Mladić je posve izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem, nakon čega je i zaprijetio bombardiranjem Londona.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.