Screenshoot Twitter

MILORAD ULEMEK – LEGIJA PRIZNAO: ‘Družio sam se s ovim hrvatskim generalom!’

Autor: Marin Vlahović

Milorad Ulemek-Legija , bivši zapovjednik Arkanovih „Tigrova“, a kasnije „Crvenih beretki“ , služi 40-godišnju zatvorsku kaznu u specijalnom odjelu kazneno-pravnog zavoda Zabela u Požarevcu. Tamo se nalazi zbog svog sudjelovanja u atentatu na premijera Srbije, Zorana Đinđića. Vrijeme, kojeg svakako ima napretek, Legija koristi i za pisanje knjiga. Posljednja knjiga koju je izdao, zove se „U tigrovom gnijezdu“, i u tom svom uratku, Legija, iz svoje perspektive, opisuje ratne pohode po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Hrvati su bili vrlo maštoviti“

Iako, očekivano, nastupa s pozicija velikosrpske ideologije, Legija ipak dosta realno opisuje stanje na bojišta. U ranim devedesetima, kako bi se opravdali porazi i veliki ljudski gubici, velikosrpska propaganda je stalno preuveličavala oružanu moć hrvatskih vojnika, gardista i policije. S druge strane, poznato je da su se Hrvati, pogotovo na početku rata, branili i običnim lovačkim puškama. Ovo potvrđuje i sam Milorad Ulemek-Legija u svojoj knjizi.

„..Kad Hrvati još nisu imali svoju vojsku, nego su više sličili nekom lovačkom društvu, morali su smišljati raznorazne načine kako da nam nanesu što više štete. I u tome su bili vrlo maštoviti. Kako nisu imali avijaciju, iskoristili su poljoprivredne avione i njima pokušali bombardirati naše položaje. Tako su ih tih aviona izbacivali bojlere pune eksploziva koji bi eksplodirali kad bi pali na zemlju. U te bojlere znali su spakirati 200 kg trotila. Naravno, preciznost nije bila na nivou, ali opet, tamo gdje bi bojler grunuo, napravio bi veliku štetu..”

Nakon operacije „Maslenica“, Arkan, Legija i njihove postrojbe, krenule su iz Srbije, preko Bosne i Hercegovine prema Benkovcu. Kad su došli do granice, tamo su naišli na skupinu „unproforaca“, koje su jednostavno podmitili.  

“Njih ovdje ima deset u smjeni. Svakom od njih 10.000 maraka i eto ti prolaza. Nitko nije imun na novac. Jebe se njima za nas ovdje. To im je dvomjesečna plaća. Nitko ne odbija takvu ponudu”- rekao je tada Arkan Legiji.

U spomenutoj knjizi, Legija se osvrnuo i na ulogu bivših legionara u Hrvatskoj vojsci. Među ostalim, Legija tvrdi i kako se družio s Miljenkom Filipovićem, predsjednikom Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“. Filipovića su neki novinari proglasili Plenkovićevim ključnim čovjekom za takozvanu „tvrdu desnicu“.




Od druženja s Legijom do direktora korporativne sigurnosti HEP-a

Uistinu, tijekom svih značajnijih političkih previranja u HDZ-u, Filipović bi podmetnuo leđa i podržao stajalište predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Zbog neupitnih ratnih zasluga, stranačka opozicija, koju su predvodili Stier i Kovač, nikada se nije mogla čvrsto postaviti prema Filipoviću, pa su jednostavno izbjegavali svaku raspravu s predstavnikom branitelja iz HDZ-a.

Nisu se usudili primijetiti, kako se radi, prije svega,  o profesionalcu, bivšem stranom plaćeniku iz Legije stranaca, kojem su ideologija i svjetonazori, pitanja, koja nisu od primarne važnosti. Uostalom, Filipović je zaposlen, mimo javnog natječaja, znači direktnim izborom, na mjesto direktora korporativne sigurnosti u HEP-u. Prema riječima Milorada Ulemeka-Legije, prije rata, dok su zajedno bili u Legiji stranaca, Filipoviću je nacionalnost bila nebitna.  




“Znao sam barem dvojicu iz Legije stranaca koji su došli u Hrvatsku odmah čim su počeli sukobi. Jedan je bio Miljenko Filipović, koji je bio vrhunski obučen, jer je bio u najelitnijoj postrojbi Legije stranaca. Dok sam bio tamo, kratko smo se čak i družili. Naravno, tad nije bilo riječi tko je koje nacionalnosti jer se ovaj krvavi sukob nije mogao ni nazrijeti.“

Inače, prema službenim podatcima, elitna postrojba, kojoj je pripadao Milorad Ulemek-Legija, imala je 180 poginulih pripadnika. Izgubili su većinu bitaka. S vremenskim odmakom, iz perspektive zatvorenika, Legija, po vlastitom priznanju, više ne zna što bi o svemu mislio.


„Sve ono što je vjekovima unazad uz tešku muku, bol i tragediju stvarano, sad je izgubljeno nečijom voljom. Nisam više načistu sam sa sobom što je istina, a što mit o nama Srbima” -glasi njegov zaključak.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.