Foto: HGZ

MILJAVAC JE OVO TVRDIO DO SMRTI! Bio je siguran da Srbija i danas ima samo jedan cilj

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Govoreći o optužnicama srbijanskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota koji su prethodnih mjeseci bili glavna tema domaćih i regionalnih medija, u rujnu ove godine pokojni general Pavao Miljavac dao je naslutiti da se iste optužbe “kuhaju” i protiv njega, kao i protiv admirala Davora Domazeta Loše te brigadira Ilije Maričića.

Pokojni general Miljavac koji je u vrijeme Oluje bio šef Operativnog tima A u Glavnom stožeru, bio je vrlo ustrajan u tome da su optuženi piloti, baš kao i zapovjedni vrh, u cijeloj priči oko ratnog zločina na Petrovačkoj cesti – posve nedužni.

Smatrao je da Srbija Domovinski rat želi proglasiti zločinačkim

Također je bio siguran kako je riječ o potenciranju slučaja kojim bi se diskreditirala kompletna VRO Oluja, kao i cijeli Domovinski rat koji žele pod svaku cijenu okarakterizirati kao “zločinački”.

“Vrlo je jednostavno. Srbija zapravo želi dokazati da je VRO Oluja bila zločinačka operacija, te da je Hrvatska nastala na zločinu. Potpuno sam siguran da bi krivične prijave za ratni zločin iz Srbije stigle i dr. Franji Tuđmanu, generalu Červenku i kompletnom tadašnjem vojnom vrhu. Korak po korak, možda će nekome i nametnuti tu iskrivljenu i lanu sliku, ali oni koji prate i koji su upoznati s događajima iz 90-tih jako dobro znaju što je istina. Doduše, u Haagu je donesena odluka da se kazne svi zločini što Hrvatska uistinu i radi. Mi smo procesuirali oko 1 800 naših sugrađana. Ali istovremeno, Haag je Oluju ocijenio čistom operacijom”, kazivao nam je Miljavac prije manje od tri mjeseca.

Bio je razočaran ravnodušnom hrvatskom politikom prema Domovinskom ratu

Istovremeno, izražavao je i ljutnju zbog upornosti Srba u mijenjanju percepcije Domovinskog rata, kao i nemaru Hrvata u isticanju svoje borbe i konačne pobjede zaokružene veličanstvenom Olujom.

“Srbi puno prekapaju po prošlosti, snimaju ratne filmove i emisije s temom rata sa ovih prostora. Ne shvaćam zašto mi kasnimo s tim? Pretpostavljam da je to zato što je među nama od ’95. prevladalo mišljenje da smo napadnuti i da smo se bili prisiljeni braniti. Branili smo svoje i nismo smatrali da to treba posebno isticati. No, čini se kako je to bila greška. Trebali smo i trebamo”, zaključio je pokojni Miljavac.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.