Milanovićev ‘igrač’ dobio opake poruke: ‘Vrijeme je da prestane sa svirepim šalama’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Protekli tjedan prošao je znaku još jedne najave ulaganja u Hrvatsku vojsku: Ministarstvo obrane kreće u nabavu novog protuoklopnog raketnog sustava ‘teškog’ gotovo četiri milijuna eura. Riječ je nabavi jednokratnih protuoklopnih prijenosnih raketnih sustava RGW 90 kratkog dometa čime će se, naglašeno je iz MORH-a, zadovoljiti zahtjevi za opremanjem lakih pješačkih postrojbi, postrojbi iskrcajnog pješaštva i specijalnih postrojbi.

Stižu rakete, a s njima i problemi iz redova SDP-a

“Navedeni raketni sustav u potpunosti zadovoljava potrebe Hrvatske vojske u pogledu zahtjeva za opremanjem postrojbi prijenosnim jednokratnim protuoklopnim raketnim sustavima te je dugoročno sigurnosno i obrambeno sredstvo važno za Republiku Hrvatsku”, naglasio je Banožić na sjednici Vlade. Riječ je o moćnom, vojnom sredstvu u Hrvatskoj vojsci čija će nabava dodatno pružiti potporu implementaciji NATO ciljeva sposobnosti, za što je Odbor za obranu Hrvatskog sabora istoga dana dao jednoglasno pozitivno mišljenje.


Hrvatska nabavlja moćno oružje: Vlada RH odobrila milijune za novu ‘zvjerku’

“Republika Hrvatska pravovremeno je prepoznala važnost popune zaliha vojne opreme te se pridružila europskoj inicijativi u uspostavi ovog projekta zajedničke nabave streljiva i druge opreme u okviru projekta Europske obrambene agencije. To je i izravan poticaj obrambenoj industriji”, podsjetio je Banožić saborske zastupnike na kojima je u posljednje vrijeme poprilična odgovornost kada je u pitanju odlučivanje u uvođenju novih sposobosti u Hrvatsku vojsku.

“Otrovne strelice” nesuđenog ministra branitelja

Naime, već unazad nekoliko sjednica Odbora za obranu donosila su se mišljenja o krucijalnim temama iz obrambenog resora: od posljednje spomenute zajedničke nabave streljiva, ali i nedavno održane sjednice na temu nastavka izgradnje obalnog ophodnog broda za potrebe Hrvatske ratne mornarice. Obje teme saborskim zastupnicima izložio je sam ministar obrane, jednoglasno je dano pozitivno mišljenje iako nakon toga pojedini zastupnici, točnije SDP-ov Franko Vidović, nisu propustili priliku za medijske “otrovne strelice”. Iako je samo koji dan prije spomenute sjednice u jednoj televizijskoj emisiji izjavio kako je Banožićeva politika naštetila Hrvatskoj vojsci te kako je Zoran Milanović taj koji postavlja racionalna pitanja, ipak je odlučio podržati Banožićev prijedlog što daje za naslutiti kako Vidović protiv Banožićeve politike zapravo, nema apsolutno ništa.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“I sve to do nekog sljedećeg medijskog istupanja koje je nije ništa drugo nego produkt zapovijedi s Pantovčaka da kritizira sva nastojanja Ministarstva obrane za modernizacijom i opremanjem Hrvatske vojske”, komentirao nam je jedan od članova Odbora za obranu iz Sabora istaknuvši kako ovakva politika SDP-ovog Vidovića nije nikakvo iznenađenje. Podsjeća nas kako je upravo Vidović 2015. godine slovio kao prvi i najdraži Milanovićev kandidat za novog ministra branitelja.

“Vrlo je jasno da postoji jedna nesamostalnost odlučivanja saborskog zastupnika i mislim da to nije dobro, osobito kada je riječ o ovako ozbiljnim temama”, izjavio je svojevremeno i sam Banožić i to nakon sjednice saborskog Odbora za obranu koju je isti Vidović naprasno napustio prije glasanja o prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Bjegom sa spomenute sjednice, nastavlja naš sugovornik, Vidović je uvelike narušio ugled  saborskog Odbora na čijem je čelu te teme koje se moraju ticati isključivo Oružanih snaga, prosto sveo na relaciju odnosa SDP-a i HDZ-a.

“U javnosti ga napada, a iza zatvorenih vrata – podržava”

“Primjerice, njegov medijski istup nakon održane sjednice na temu nastavka izgradnje obalnih ophodnih brodova bio je zapravo pomalo nadrealan. Vidno je izbjegavao jasno reći i odgovoriti na novinarsko pitanje kako je ministar obrane u potpunosti u pravu kada traži izjavu Brodosplita kao garanciju za nastavak daljnjeg poslovanja, odnosno izgradnje brodova”, nastavlja naš izvor i dodaje:
“A iza zatvorenih vrata, u potpunosti podržava njegov stav… Tko prati Franka Vidovića, lako uočava kako njegova politika zapravo ne odaje dojam pretjerane ozbiljnosti, sjetite se samo poklanjanja igračaka bivšim ministrima obrane za vrijeme sjednica Sabora i sličnih performansa Voli često biti politički komentator, prisjetite se i njegovih izjava da u ovim vremenima kada je ‘golema kriza pred vratima i kada se, ne dao Bog, nalazimo u nekakvom predgrađu trećeg svjetskog rata, građanima znači da imaju pouzdano vodstvo’. Eto, to je bio njegov komentar na odnose Milanovića i Plenkovića za vrijeme preleta francuskih aviona Rafala iznad Zagreba. A kad ono – prvi je koji pokazuje nepouzdanost, nedosljednost i neozbiljnost”.

“Vrijeme je da prestane sa svirepim šalama”

Naš sugovornik za kraj poručuje SDP-ovom Vidoviću kako je “krajnje vrijeme da ozbiljno shvatiti mjesto i poziciju u kojoj se nalazi”:

“Podržati prijedlog koji vodi boljitku općeg stanja naših OSRH trebao bi biti jedini interes Franka Vidovića. Moralno je i odgovorno potom isto objasniti i javnosti, jer ljudi imaju pravo znati zašto i kako donosimo neke odluke. Vidoviću je zato krajnje vrijeme za ostaviti se sitnog politikanstva i igračaka, pred nama su zaista značajni projekti opremanja HV-a i takvi procesi ne poznaju neozbiljnost i svirepe šale kakve Vidović često izvodi u javnosti”, zaključuje naš sugovornik.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.