Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Milanović uz ratne heroje: ‘Uvjeti u kojima je Hrvatska obranjena bili su bez presedana’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručio je u ponedjeljak odlikovanja hrvatskim braniteljima i invalidima iz Domovinskog rata poručivši da je svijest o tome što su učinili za Hrvatsku sve čvršća u narodu.

“Briga i svijest u Hrvatskoj da je ono što ste učinili veliko i neponovljeno, ne da ne prestaje, nego je, po mom dubokom osjećaju i opažanju, sve dublja i sve čvršća u našem narodu”, rekao je predsjednik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na svečanosti na kojoj im je uručio odlikovanja.

Nesporazumi i dvojbe

Ustvrdio je pritom da su “neki nesporazumi, dileme i dvojbe koje smo imali sami o sebi s razlogom, vrlo često bez razloga, pod vanjskim pritiskom u međuvremenu sjeli na svoje mjesto”. Podsjetio je kako će se uskoro navršiti 30 godina od završnih vojnih operacija oslobađanja Hrvatske, što je jedan cijeli ljudski radni vijek nakon kojeg se stvari mogu analizirati i zaključiti.

“Hrvatska država i društvo su u mnogo čemu napredovali, no ne u svemu, u nekim stvarima smo nazadovali, ali put kojim ste prošli bio je jedinstven”, poručio je Milanović odlikovanima.

“Uvjeti u kojima je Hrvatska bila obranjena i oslobođena bili su teški i bez presedana. Priznati pa opet nepriznati, pomagani, a opet ostavljeni na cjedilu, hrabreni, a opet pod stalnim prijetnjama sankcijama i međunarodnih mjera ako ne napravimo ovako ili onako. To je, ne samo trebalo dovesti do kraja uspješno, nego i preživjeti”, istaknuo je predsjednik.

Foto: Facebook

“Treba biti svjestan iznimnosti uspjeha”
Ustvrdio je da kroz takve patnje, izazove i kušnje – do ukrajinskog rata – nije prošao ni jedan europski narod. “To je nešto na što treba biti ponosan, ali i svjestan izuzetnosti i iznimnosti okolnosti i uspjeha koje je ta pobjeda predstavljala”, naglasio je.

Čestitajući odlikovanima na priznanjima, njih 60-ak, istaknuo je da stoji iza svakoga te im je poželio i više od 30 zdravih i sretnih godina.
Specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a bojna Matija Vlačić odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo i junački čin u Domovinskom ratu, a odlikovanje i plamenac preuzeli su ratni zapovjednik bojne Ante Maksan i pripadnik bojne Željko Ravlić. Spomenicom domovinskog rata za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Danijel Šikić, Anđelko Musić, Blaž Naletilić i Nenad Šipoš.

Atilu su pronašli smrskanih potkoljenica: ‘Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka’
Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama te za osobite vojne zasluge u njihovom ustrojavanju, posmrtno su odlikovani Zoran Šipoš i Zvonko Čukelj, a Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, Zoran Šorli, Ivan Jazvić i Bernardin Jelinić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.