Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd

MILANOVIĆ UVJETUJE SRBIMA ULAZAK U EU, ŠTRBAC MU PORUČUJE: ‘Više je nestalih Srba u Hrvatskoj, nego Hrvata’

Autor: Snježana Vučković

Predsjednik Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas Savo Štrbac za portal Sputnik reagirao na susret hrvatskog predsjednika sa predstavnicima braniteljskih udruga.

Pitanje koje su na tom sastanku potegnuli je potraga za žrtvama iz Domovinskog rata koje se još uvijek vode kao nestale, a o kojima Srbi imaju informacije. Upravo te njihove spoznaje, hrvatski predsjednik smatra razlogom kojim bi se Srbiji trebao uvjetovati ulazak u Europsku uniju.

Štrbac se donekle slaže s Milanovićem, ali samo u dijelu “važnosti pronalaska nestalih žrtava” kojih, po njegovom mišljenju, sa srpske strane ima puno više: “Više mi tražimo nestalih Srba na području Hrvatske, nego što oni traže Hrvata”.

Smatra da Milanović “politički iskorištava” nestale

“Na službenom spisku Međunarodnog crvenog križa nalazi se oko 1800 nestalih Srba, ali ih je barem još oko 650 koji nisu na spisku. Do sada je ekshumirano oko 800 tijela koji čekaju identifikaciju, od čega su pola Srbi. U Veritasu je registrirano 165 grobnih mjesta koje tek treba ekshumirati, što bi se moglo odmah učiniti da ima političke volje u Hrvatskoj”, kazao je Štrbac koji je potom dodao da je 1991. kremirano na desetine posmrtnih ostataka u Zagrebu koji su dovoženi su sa cijelog područja koje je bilo zahvaćeno ratom te da su “leševi su bacani i u bunare i bezdane jame, kao za vrijeme Drugog svetskog rata”.

On je iskoristio priliku da Zorana Milanovića iskritizira jer je na tom sastanku nazočio i Zoran Maras, predsjednik Udruge Specijalne policije zbog čije je majice sa natpisom Za dom spremni, hrvatski predsjednik napustio obilježavanje VRO Bljesak.

“Sve je moguće u izbornoj kampanji. Pitanje nestalih vrlo često se politizira i daje mu se politički predznak, što se vidi po tome da se po tko zna koji put ponavlja upravo pred izbore, ili parlamentarne, ili predsjedničke, ili kao sada recimo, ove lokalne. Očito da takva pitanja još donose veliki broj glasova na svim stranama“




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.