Foto: Nikola Vilic / CROPIX

MILANOVIĆ SE VRATIO, A ONI ŠUTE KAO ZALIVENI! ‘Čovjek koji je pred crkvu poslao policiju da premlati branitelje’ postao miljenik, neki nemaju odgovora: ‘Ne dajemo izjave za medije’

Autor: Dnevno.hr

Predvodeći prosvjed branitelja na Savskoj 2015. godine, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški žalio se na brojne nedostatke udruge i probleme na koje nailaze članovi ove udruge.

Invalidi rata kao zavjesa za politički prosvjed

Štoviše, nezadovoljstvo zbog tretmana ratnih vojnih invalida navedeno je kao glavni razlog okupljanja u šatoru, no prosvjed koji je samo u prvih nekoliko dana prolazio u ozračju nezadovoljnih ratnih vojnih invalida, ubrzo je zamijenila cijela plejada različitih braniteljskih udruga, desno orijentiranih političara kao i udruga te pripadnika HVO-a koji su na ovom prosvjedu komadić pravde i priznanja potražili i za sebe.

Tako se “problematika” HRVI-a rasprsnula kao mjehurić od sapuna, pa se u narednih 555 dana prosvjeda pred Ministarstvom branitelja, problema koji je naveden kao vodeći razlog za prosvjed – više nitko nije posebno doticao. Glavna tema i preokupacija vođa prosvjeda postala je smjena tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića, a po mogućnosti i smjena cijele aktualne vlasti na kojoj su tada bili SDP s premijerom Zoranom Milanovićem na čelu.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Prešućeni dolazak “smrtnog neprijatelja”

“Omraženi Milanović”, koji se na političku scenu vratio u velikom stilu, i to ni manje ni više nego kao predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, po svakoj je logici trebao probuditi stari gnjev branitelja-prosvjednika.  Za očekivati je bilo da se povratak “čovjeka koji je pred crkvu sv. Marka poslao policiju da premlati branitelje” dočeka na tanko izbrušenoj oštrici noža, no – to je u potpunosti izostalo.

Uz želju da otkrijemo je li razlog braniteljske tišine Milanovićeva izražena domoljubna retorika i njegovanje tekovina Domovinskog rata, te pretpostavku da je prosvjed rezultirao odlaskom Freda kao i kompletne SDP svite s vlasti, zanimalo nas je jesu li, osim političke zadovoljštine, invalidi Domovinskog rata dobili i očekivano poboljšanje unutar svojih udruga, te je li tretman nad sudionicima Domovinskog rata danas ipak nešto bolji.

Glasna šutnja Đure Glogoškog

Foto: Cropix/Tomislav Kristo

Pitali smo predsjednika Đuru Glogoškog, kakva je danas situacija u  Udruzi 100-postotnih ratnih vojnih invalida prve skupine, jesu li uvjeti bolji, te je li tretman nad ljudima koji su u ratu dali svoje zdravlje danas makar malo dostojanstveniji. Međutim, Đurino glasno negodovanje iz doba Vlade SDP-a, zamijenila je još glasnija šutnja:

“Ne dajemo izjave za medije”, odgovorio nam je Glogoški.




Na naš komentar da mediji upravo i služe kako bi se dale izjave, Glogoški je robotski ponovio: “Ne dajemo izjave za medije” uz naknadnu SMS poruku da zbog zdravstvenog stanja nije u stanju komunicirati, ali smo dobili obećanje da će nam se očitati priopćenjem. Međutim, očitovanje do danas nije došlo, što nam daje pravo na samostalno promišljanje i donošenje zaključaka od kojih su moguća samo dva:

– loš tretman nad invalidima Domovinskog rata nikada nije niti postojao, pa je samo poslužio kao zavjesa za političku smjenu i dovođenja HDZ-a na vlast pri čemu su neki od vođa imali korist

ili




– od prosvjeda pa na ovamo uistinu je došlo do pomaka u odnosu prema invalidima i ostalim sudionicima Domovinskog rata.

Gdje su danas vođe prosvjeda: neki u Saboru, neki u zatvoru

Prva teorija je po svemu sudeći izvjesnija, jer je poznato kako je nakon prosvjeda npr. Ante Deur postao savjetnik tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a i danas sjedi u Saboru. Tomo Medved kojeg se također moglo vidjeti na prosvjedu ispred Ministarstva branitelja, sada je prvi čovjek toga resora i desna ruka premijera Plenkovića. Jedan od najangažiranijih prosvjednika Josip Klemm, u svemu ovome imao je najmanje sreće. Prošle godine upućen je na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne za izvlačenje novca iz vlastite tvrtke.

Što se dogodilo s Đurom Glogoški koji je u vrijeme prosvjeda s Milanovićem izmjenjivao teške riječi tvrdeći da je “lažljivac koji nije imao hrabrosti uzeti pušku u ruke”, nismo uspjeli doznati jer on to nije želio…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.