fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

MILANOVIĆ PODIJELIO I RATNE ZAPOVJEDNIKE? Napetost raste: Njegov govor u Kninu otkriva sve

Autor: Snježana Vučković

General Josip Lucić ne samo da je jedan od generala koji nije želio potpisati predsjedničko pomilovanje Perkoviću i Mustaču, nego je i jedan od generala koji je prijem Zorana Milanovića za ratne zapovjednike povodom Oluje organiziran na Kninskoj tvrđavi – odlučio bojkotirati.

Obzirom da je general Pavao Miljavac izjavio kako su svi generali HV-a dobili pozivnicu, a kojom je prigodom potvrdio svoj dolazak na predsjednički prijem, čini se kako ovih dana dolazi do najrigidnijih i vrlo konkretnih podjela na “Plenkovićeve” i “Milanovićeve” štovatelje i to u redovima visokih vojnih dužnosnika.

Milanović je branitelje dobio “mic po mic”

Pomniji promatrači ovu su podjele mogli uočiti ubrzo nakon Milanovićeva ustoličenja na predsjedničku poziciju, nakon čega je on vrlo brzo počeo isticati svoju ulogu vrhovnog zapovjednika OSRH, u sklopu čega je redovito obilazio sve obljetnice iz Domovinskog rata, odličja dijelio šakom i kapom, važnost vojske i naoružanja isticao na dnevnoj razini, a važnost ministra obrane Marija Banožića sveo na vrlo mizernu mjeru. Iako je već to samo po sebi bilo dovoljno da se redovna vojska, kao i hrvatski branitelji potpuno okrenu prema njemu, Milanović je “zakucao” borbom za prava Hrvata u BiH, kao i odlikovanjem pripadnika HVO-a. Unatoč lošem odnosu predsjednika sa pripadnicima HOS-a čiji natpis na grbu ne priznaje, čini se kako mu je braniteljska populacija premijerski period u kojem njime nije bila zadovoljna – progledala kroz prste.


Lucić mu ne prašta

Njegov nespretni pad s borbenog vozila i neodobravanje prosvjeda ratnih invalida, kao i okršaj pred crkvom sv. Marka, za većinu je branitelja prošlost koju nerado spominju, no…

General Josip Lucić svojom je odlučnošću u već drugom bojkotu predsjednika pokazao i onaj dio braniteljske populacije koji Zoranu Milanoviću ne prašta tako lako. U vrijeme pokretanja peticije za puštanje Perkovića i Mustača na slobodu, Lucić je bio jedan od rijetkih koji je s gnušanjem odbio staviti svoj potpis na zahtjev za pomilovanjem:

“Milanović je potpisima generala HV-a u potpunosti skinuo odgovornost sa sebe”, konstatirao je tada nedvojbeno aludirajući na to da “predsjednik iskorištava naklonost generala”.

Nije ga poštedio niti danas kada je odgovarajući na pitanje hoće li se pojaviti na prijemu, podsjetio na Milanovićev najcitiraniji lapsus:

Čeka se govor nakon kojega će sve biti jasnije

“Reći da je ovo slučajna država, a danas pozivati ljude koji su ovu državu stvarali… Odjednom od slučajne države ovo postane država. Reći da je ovo slučajna država nakon toliko žrtvi, prognanih, umrlih… Neću ići na prijem zbog svojih stavova koji su utemeljeni na mojih 32 godine života. Duboko me pogađaju sve ove situacije jer sam osobno 20 godina činio sve kako bismo ujedinili hrvatski narod u obrani, kako bi se odvojili od teških podjela Drugog svjetskog rata.”

Je li general Lucić usamljeni primjer sudionika Domovinskog rata kojeg Milanović nije uspio pridobiti, pokazat će gromoglasan aplauz ili glasni zvižduci nakon sutrašnjeg govora u Kninu kojeg Milanović, doznajemo, pomno priprema. Taj će nam pljesak ili zvižduk biti jasan pokazatelj imamo li danas “Plenokovićeve” i “Milanovićeve” branitelje.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.