Foto: Screenshoz/yt

MILANOVIĆ OBEĆAO: ‘OVI MOMCI NEĆE BITI ZABORAVLJENI’ Okrutno su ubijeni u obrani brda Debeljak

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Goranu Baturu i Mili Knezu obilježena je 30. obljetnica njihove pogibije. Spomen obilježje Goranu Baturu nalazi se u šumi Gorčine na Jankolovici, a Mili Knezu na brdu Debeljak iznad Vrane. Goran Batur poginuo je 11. ožujka 1993. godine na izvidničkoj zadaći koja je imala za cilj žurno vraćanje netom izgubljenog položaja na Debeljaku gdje je istoga dana poginuo i Mile Knez.

Dali život za obranu brda

Zbog krajnje nemoći i frustracije zbog izgubljenih položaja tijekom akcije Maslenica, neprijateljske postrojbe pobunjenih Srba i JNA  toga su dana u ranim jutarnjim satima započeli snažan napad udarima na brdo Debeljak iznad Vrane. U tome napadu mučki je ubijen hrvatski vitez Mile Knez koji je iza sebe ostavio dvije djevojčice, suprugu, stare majku i oca, a bio je jedini hranitelj obitelji.

Dok se razmještalo topništvo, izviđačka grupa dobila je zadatak da izvidi stanje terena ispred neprijateljskih položaja na brdu Trojan i zaseoku Stabanj. Prilikom izviđanja smrtno je stradao zapovjednik voda Goran Batur, a njegov suborac, Marko Čirjak, se s prostrelnim ranama prsnog koša nekako uspio dovući do jankolovačkog mosta, gdje su bili hrvatski položaji. Goran Batur mučki je ubijen u sačekuši prilikom izviđanja na dijelu linije koji su pokušavali zauzeti hrvatske snage. Pogođen je neprijateljskim rafalom u glavu s udaljenosti od niti 50 metara, piše Biograjski.

Na brdu Debeljak kod Vrane u obrani domovine tijekom Domovinskog rata poginuli su Mile Knez, Miro Kukin, Nikica Tomasov, Ivan Vuljak, Šime Zelantov, Darko Dubravica, Nikola Mikulić, Berislav Ivanišević, Elio Banov, Dragan Maksan i Franjo Vlašić. 

Emotivan Milanovićev govor

Upravo herojima Debeljaka koji su izginuli braneći ovu vrlo važnu stratešku točku, prošle je godine hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkrio spomen ploču:

“Jedanaest života koji su pali na ovom važnom brdu je zalog one građanske, ljudske vjere i one religijske vjere za one koji vjeruju, a to je velika većina ljudi. Obranjeno je i više nikada neće biti ugroženo. Hrvatska vojska je tu, ako zaista zatreba, bude ponovno prva na braniku. Onima koji su svoj život dali, a čovjek što god pričali i kako god okretali stvari, više od života dati ne može, te majke, ti očevi, te sestre, te braća, ti prijatelji, te djevojke nikada neće zaboraviti. I oni koji su ovdje bili s njima i ostali živi, oni najmanje. Ovo je duh sjećanja i časti koji nakon trideset godina generacija ljudi koja sad više nije mlada, vraća, daje i posvećuje onima koji su pali. Kažu da čovjek umire dva puta: prvi put kada ga pokopaju i drugi put kada ga zaborave. Ovi momci nikada neće biti zaboravljeni! Domovini vjerni!”, kazao je prilikom otkrivanja spomen ploče Zoran Milanović.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.