fbpx
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

MILANOVIĆ NA KNINSKOJ TVRĐAVI UOČI PROSLAVE OLUJE: Odlikovat će ratne zapovjednike, ‘košaricu’ mu dali Plenkovićevi ministri

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović priređuje svečani prijem za ratne zapovjednike povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja.

Prijem će se održati u četvrtak, 4. kolovoza, na Kninskoj tvrđavi.

Predsjednik Milanović uručit će na prijemu odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Red hrvatskog trolista za osobite zasluge u promicanju ugleda Republike Hrvatske i Hrvatske vojske uručit će Klapi Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.


Zlatne medalja izvrsnosti u izobrazbi dobit će najbolji polaznik 44. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe narednik Boro Jukić i najbolja polaznica 27. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa skupnica Ivana Vučemilović – Vranjić.

Milanović će uručiti promaknuća

Nadalje, predsjednik Milanović na Kninskoj tvrđavi će uručiti i promaknuća. U čin brigadira promaknuto je pet pukovnika: Davor Gren, Ante Jukić, Roberto Kramarić, Davor Misir i Jozo Stažić. U čin pukovnice promaknuta je bojnica Marina Jurčić, a u čin pukovnika pet bojnika i to Darko Bjelivuk, Krešimir Letica, Mario Majetić, Marijo Preost i Ivan Rubil.

U čin bojnika promaknut je 21 satnik, među kojima i osam satnica. U čin satnika promaknuto je 17 natporučnika, kao i četiri natporučnice u čin satnice te jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda. U čin natporučnika promaknuto je 55 poručnika (12 poručnica u čin natporučnice). Ukupno je promaknuto 105 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom Vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su brigadir Antun Čičak, brigadir Miroslav Kranjčec, brigadir Tomislav Pavičić, brigadir Nenad Samardžić, pukovnik Bernard Bartoluci, pukovnik Dražen Milinović, bojnica Snježana Ćutuk, bojnik Marko Mesić, bojnik Nenad Santini, časnički namjesnik Alen Cvetko, nadnarednik Miro Jaman i nadnarednik Mate Vlastelica. Ukupno je pohvaljeno 12 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečani prijem Predsjednika Republike za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi uveličat će svojim glazbenim izvedbama odlikovana Klapa HRM-a „Sveti Juraj“, Policijska klapa „Sveti Mihovil“ i Mali jazz sastav Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

HDZ-ovi ministri bojkotiraju Milanovića? Ne dolaze Medved, Božinović i Banožić

Prema dosad dostupnim informacijama, predsjednikovom prijemu ratnih zapovjednika neće prisustvovati resorni ministri poput Tome Medveda i Marija Banožića, a izgleda ni Davor Božinović.
Predsjednikov su poziv odbili, a čini se da je svemu razlog dugotrajna svađa Milanovića i premijera Andreja Plenkovića te pojedinih ministara iz njegove Vlade. Posebno je tu riječ o ministru obrane Banožiću s kojim je predsjednik izmijenio niz žestokih verbalnih uvreda, te kojeg zapravo rijetko oslovljava imenom i prezimenom, već mu nalazi nadimke poput ‘Bane’, ‘dvorska luda’, ‘probisvijet’, a optužuje ga i da je lopov.

Kratak trenutak primirja dogodio se na otvorenju Pelješkog mosta kada su se premijer i predsjednik rukovali, no bilo je to kratkog vijeka jer su ubrzo nastavili u revijalnom tonu, a Plenković je, čini se, spreman držati se obećanja da s predsjednikom do kraja mandata neće biti nikakvih zajedničkih obilježavanja.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.