Foto: Ured Predsjednika

MILANOVIĆ KIKAŠU: ‘Ne znam zašto vam 30 godina nitko nije zahvalio’

Autor: S.V.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je danas Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Predsjednik: ‘Ovo je zakašnjela gesta’

“Ono što ste učinili za Hrvatsku zna svatko, ono što ne zna je zašto vam se Hrvatska minimalnom gestom nije odužila zadnjih trideset godina. Ne vjerujem da je bilo zle namjere, bilo kakvih niskih motiva, naprosto tako je bilo. Dobivate odlikovanje koje ste trebali dobiti davno. Meni je iznimna čast da se ovakve stvari zabilježe i ne zaborave. Vi ste u najtežim trenucima za Hrvatsku skupili novac, krenuli na jedan odvažan avanturistički put koji u prvi mah nije završio dobro za vas, skoro i fatalno, ali na kraju Hrvatska je pokazala već tada, da se brine za svoje ljude. A ovo je, trideset godina kasnije, jedna mala zakašnjela gesta“, rekao je predsjednik Milanović uoči uručenja odlikovanja.

Anton Kikaš zahvalio je predsjedniku Milanoviću na odlikovanju i rekao:

Kikaš: ‘Ovo je dan kad sam ugledao svijetlo’

“Ovaj dan za mene je iznimno značajan i radostan iz više razloga – ne smo zbog dodijeljenog odlikovanja – neopisivo i ostaje trajno uz mene. Danas je trideseta obljetnica izlaska iz zatočeništva, dan kada sam ugledao svjetlo na kraju tunela, mračnog tunela koji se zvao beogradski vojni zatvor. Posljednjih trideset godina na današnji dan slavim svoj drugi rođendan“. Zahvalio je i Matici hrvatskoj koja je predložila da mu se dodijeli odlikovanje.

Anton Kikaš je u kolovozu 1991. pokušao Republici Hrvatskoj zrakoplovom dopremiti oružje potrebno za obranu od agresije. Zrakoplov s oružjem prisilno je morao sletjeti u Zagreb gdje je Kikaš zarobljen i odveden u vojni zatvor u Beograd u kojemu je proveo tri mjeseca. Nakon tri mjeseca provedena u zatvoru, razmijenjen je za jednog generala tadašnje JNA i pušten na slobodu.

Uz odlikovanog Antona Kikaša na svečanosti dodjele odlikovanja bila je njegova obitelj i prijatelji; sin Robert Kikaš, sestra Olga Prusac, nećakinje Antoanela Miloš i Nevena Letica, nećak Ninoslav Kikaš, msgr Juraj Jezerinac, biskup u miru i prijateljica Jagoda Schon.

Uz predsjednika Milanovića bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.