fbpx
Foto: Privatna arhiva/Zlatan Bašić

METAK MU PROŠAO ISPOD UHA I IZAŠAO KRAJ KIČME! Heroj Vukovara objavio fotku: ‘Osjetio sam nešto toplo…’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Obljetnica Bitke za Vukovar je za nama, no sada slijede kronološka prisjećanja branitelja na najžešće sukobe 1991. godine u tom gradu.

Jedan od heroja Vukovara današnji dan pamti po cijelom nizu dramatičnih događaja, pa Zlatan Bašić između ostaloga opisuje smrt jednog branitelja, ali i svoje vlastito ranjavanje:

Težak dan za Zlatana Bašića

“Dobili smo dojavu kako iz pravca kuće limara Dugića ili neka pored na Trpinjskoj cesti problem stvara snajperist, da ga probamo skinuti. Uspjeli smo približiti tako blizu da su s druge strane Trpinjske kretali niški specijalci s kojima je Marko čak uspio uspostaviti kontakt, nosili su uniforme kao naša rezervna policije, ali nismo imali čistu metu.”


Dogovor je, kaže Bašić, bio da upravo on ubaci tromblon u potkrovlje kuće. No, pucao je i promašio:

“Dok sam se vraćao u dvorište kuće pripremiti tromblon, stigao je vlasnik kuće Gradečak Stjepan koji je bio od prvog dana na punktu Cirih na Trpinjskoj cesti, a poslije pada tog punkta, radio je kao strojar u strojari na izradi oružja”.

Bašić kaže da ni dan danas ne zna kako se i zašto Stjepan pojavio, no čini mu se kako mu je netko spomenuo da traži roditelje:

Foto: Facebook

Provirio je i ‘bum’

“Uglavnom se Stjepan pojavio u punoj ratnoj opremi. šljem, pancirka, puška i da će on ostati s nama. Znalo nam se dogoditi da nas iznenade naši ljudi, pojave se iznenada s leđa, nemaš pojma koji su. Dođu obići kuću, nahraniti stoku ili probati naći šta za jelo. Sad je tu nastala neka konfuzija, metež. Marko mu je govorio da ne može ostati tu, da se makne, da ima snajperista. Da se javi u mjesnu zajednicu i oni će ga rasporediti”

Međutim, Stjepan je došao do Bašića da vidi što se događa i onda je provirio iza kuće:

“Bum. Snajperist ga je pogodio u sljepoočnicu i umro je na licu mjesta. Tada sam ja išao pucati drugi put, ali sam osjetio tup udarac u zid kraj mene i nešto toplo niz vrat… Ja se sjećam da sam se vratio unazad i vadio zavoj iz bočnog džepa na hlačama i pao. Prostrijelio me metak ispod lijevog uha i izašao uz kičmu. Rekli su mi da je sreća što sam oduvijek bio korpulentan, deblji, debeli vrat…”, opisao je Zlatan Bašić koji je, nakon svih muka, završio u logoru.
Foto: Privatna arhiva/Zlatan Bašić

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.