MESIĆ ZA DNEVNO OTKRIO DETALJE: ‘Kohl i Genscher su bili za očuvanje Jugoslavije, a Milošević je htio 63 posto BiH’

Autor: D.Katalinić

Na današnji dan, prvoga srpnja 1991. godine, hrvatski delegat u saveznom Predsjedništvu Stjepan Mesić izabran je za predsjednika Predsjedništva SFRJ, ali tek nakon pritiska međunarodne zajednice na Slobodana Miloševića i srpskog delegata Borisava Jovića.

Mesić, odnosno predstavnik Hrvatske u kolektivnom predsjedništvu (do dolaska Mesića to je bio Stipe Šuvar) na funkciju predsjednika Jugoslavije trebao je biti izabran po inerciji, odnosno poslovniku koji je propisivao da svake godine dužnost predsjedavajućeg preuzima izaslanik iz druge republike, pa su se tako izmjenjivali: Lazar Mojsov (Makedonija), Raif Dizdarević (BiH), Janez Drnovšek (Slovenija), Borisav Jović (Srbija) i trebao je doći red na Hrvata Stjepana Mesića.

No, beogradska se velikosrpska kuhinja dosjetila da bi članovi Predsjedništva trebali glasovati o novom predsjedniku što Poslovnik uopće nije predviđao niti se takva praksa ikad provodila. I tako se dogodilo da su predstavnici Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH bili za Mesića, a Srbije, Crne Gore, Kosova i Vojvodine protiv i cijeli proces je blokiran jer je odnos snaga u Predsjedništvu bio 4 : 4.

U međuvremenu je došlo do eskalacije krize i oružanih sukoba na teritoriju Hrvatske i međunarodna zajednica je morala izvršiti pritisak na Beograd: prvog srpnja 1991. Mesić je konačno postavljen na dužnost predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Prisjetivši se tih dana Mesić je u razgovoru za Dnevno istaknuo kako je u Beogradu tada “sve bilo blokirano” – Ustavni sud, Vrhovni sud, Savezna skupština, a Predsjedništvo zbog odnosa snaga 4 : 4 nije moglo donositi nikakve odluke.

“Kada sam prvog srpnja postao predsjednik tada sam rekao da sam posljednji predsjednik Jugoslavije izabran po ovom modelu. Predložio sam novi model: da idemo u konfederaciju, odnosno da sve konstitutivne jedinice proglase samostalnost i potpišemo konfederativni ugovor i u konfederaciji ostanemo 3 do 5 godina i nakon toga odlučimo hoćemo li ostati na okupu ili se svi mirno razići bez prolijevanja krvi”, navodi Mesić.

Otkriva nam da se nakon toga inkognito u Bonnu sastao s njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom i šefom diplomacije Hansom Genscherom koji su, kaže, tada još bili za očuvanje Jugoslavije!

“Rekao sam im da to nije moguće jer je Milošević protiv konfederacije, kasnije je i Tuđman od toga odustao, a rat je već počeo. Kohlu sam tada rekao da će rat u Sloveniji biti kratak, u Hrvatskoj krvav, a u Bosni brutalan i da će se na kraju Srbija kupati u krvi. Nije se kupala cijela, ali jest jedan dio”, napominje Mesić.

Čim je zasjeo na dužnost saveznog predsjednika Mesić je odmah zatražio da se savezna armija povuče natrag u vojarne, “no oni su mi se grohotom smijali”, prisjeća se Mesić. Dodaje da je vrh armije još u zimu 1991. na famoznom sastanku u hladnom podrumu gdje nije radilo grijanje pokušao natjerati Predsjedništvo da donese odluku prema kojoj bi vrhovna komanda sama odlučivala kada će, gdje i kako upotrijebiti vojne snage, odnosno da Predsjedništvo de facto preda vlast vojsci, što je, napominje Mesić, bio pokušaj vojnog udara. Protiv te odluke očekivano su glasali predstavnici Hrvatske, Slovenije, Makedonije i – iznenađujuće – Bosne i Hercegovine, koju je tada predstavljao Srbin Bogić Bogićević i Predsjedništvo se opet blokiralo i odluka nije mogla biti donesena.

“Jović je tada pitao Bogićevića: Kako to glasaš, pa ti si Srbin! Na što mu je Bogićević odgovorio: Ja sam Srbin, ali, zapamti, uvijek Bosanac!”, priča Mesić.

Podsjeća da su on i Jović pokušali organizirati sastanak učetvero s Tuđmanom i Miloševićem jer Milošević nije mogao prihvatiti osamostaljenje republika, a Jović je Mesiću tada priznao da Milošević želi 63 posto BiH.

“U međuvremenu je Milošević otpilio Jovića, a Tuđman mene pa su se njih dvojica sami našli u Karađorđevu. Ostalo je povijest”, navodi Mesić.

Nakon povijesti Mesića smo za kraj upitali da nam kratko komentira sadašnjost, odnosno predstojeće izbore.

“Za svake izbore očekujem da će se birači vladati kao kolektivni intelektualac i da će tako i odlučiti. Uvijek sam se prevario”, kroz smijeh je poručio Mesić.

 

PUPOVAC NEUMJESNO ISMIJAVA DESNICU: Je li se ovime do kraja ogolio?

Autor:D.Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.