Foto: CROPIX/Privatna arhiva

Medved u fajtu protiv Belih orlova: U ovoj akciji je četnicima pošteno ‘skresao krila’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Prošle su 32 godine od oslobođenja sela Korita pri čemu su 7. prosinca 1991. poginuli pripadnici 1. A brigade Zbora narodne garde “Tigrovi” Ivan Ljubić i Mario Štivin.

Početkom prosinca 1991. godine temeljem zapovjedi Zapovjedništva Operativne grupe Posavina pokrenuta je druga faza najveće operacije hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji – “Orkan 91”. Početni cilj bio je presjeći prometnicu Okučani – Lipik, iznimno važnu neprijateljskim snagama JNA i pobunjenih Srba. Jedan od glavnih pravaca napada bio je iz Korita u pravcu Lipika.

Teške borbe za Korita

Foto: Compas.com

Za selo Korita vodile su se teške borbe u više navrata. Konačan napad hrvatskih snaga pokrenut je 4. prosinca 1991. Nakon cjelodnevnih borbi neprijatelj je okružen. Obruč oko Korita držan je cijelu noć i nastavljen 5. prosinca. Hrvatske snage pazile su posebno na pravce od Jagme i Gornje Subocke odakle je neprijateljskim snagama mogla doći pomoć, piše Domovinskirat. Istog dana, nekoliko kilometara dalje hrvatske snage krenule su u oslobađanje Lipika, a snage Operativne zone Bjelovar koje su sudjelovale u toj akciji, pružile su pomoć u napadu na Korita. Žestoke borbe vodile su se i 6. prosinca kada je protivnik potisnut u dubinu sela. Napokon, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja selo je napokon oslobođeno 7. prosinca 1991. godine.

Foto: Privatna arhiva

Medved s Tigrovima ‘razbio’ Bele orlove

Bio je to uspjeh 1. A brigade Zbora narodne garde “Tigrovi” koja je, uz potporu diverzantskog voda 117. koprivničke brigade Hrvatske vojske, slomila obranu sela kojeg su, pripadnici paravojne srpske formacije, “Beli orlovi” pretvorili u četničko uporište. Pripadnici 2. bojne predvođeni zapovjednicima satnija Tomom Medvedom i Božom Kožulom te 4. bojne predvođeni zapovjednikom satnije Damirom Tomljanovićem “Gavranom” bili su nositelji ovih borbenih djelovanja.

KLADIMO SE DA GA SVI ZNATE! Evo tko je čovjek u kadrovima ‘Banijskih ratnih praskozorja’

Oslobođenjem Korita otvorio se prostor za daljnje napredovanje hrvatskih snaga. U jutarnjim satima 8. prosinca 6. bojna Tigrova započela je frontalni napad na Jagmu koja je oslobođena istog dana, a 9. prosinca oslobođene su Gornja i Donja Subocka.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.