Screenshot

MEDIJSKI KLAUN: Kako je Mile Martić javno izvalio glupost i nasmijao novinare

Autor: Snježana Vučković

Nekadašnji ministar unutarnjih poslova i bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, a današnji zatvorenik estonskog zatvora u kojem izdržava 35-godišnju kaznu za ratni zločin Milan Martić, bio je jedan od lidera pobunjenih Srba koji su se po njegovim vodstvom sunovratili u rat. Martić, koji je do dana početka Oluje slijepo vjerovao u pomoć Srbije i dobar ishod velikosrpske priče, danas proklinje Slobodana Miloševića kojeg krivi za “izdaju Krajine i krajiškog naroda”.

Mile Martić u to je doba bio načelnik kninske milicije, a ubrzo nakon toga postao je zapovjednikom svih policijskih postaja “RSK” kojima je naredio da hrvatskoj vlasti otkažu poslušnost. U to doba, Martić je bio osnažen odobravanjem JNA, kao i Republike Srbije koja ih je zdušno podupirala i naoružavala.

Nošen “vjetrovima pobjede” i naglim usponom karijere, ovaj “milicajac starog kova” obožavao je vlast koje se dočepao, kao i medija koji su ga pratili u stopu. Martić je volio davati izjave, a javni govori pred krajiškim narodom, a naknadno i vojskom, bili su mu poslastica.

OSNOVAO POMORSKU MILICIJU: “Pa, imamo 20 km obale!”

Njegovi su medijski istupi uglavnom bili tragikomični, obzirom da je bila riječ o ne baš obrazovanom govorniku, a njegov stav prilikom javnog plasiranja sebe samoga – u Hrvatskoj je redovito ismijavan. Podignute milicijske kape, s jednom nogom podignutom na gumu službenog automobila, Martić je “krojio sliku Hrvatske” po svom nahođenju, vjerujući kako će tzv. RSK uistinu imati budućnost kakvu joj je on zacrtao.

Martić je u svom nedostatku realnog promišljanja, a ponešto i inteligencije, vukao potpuno besmislene poteze kojima se onda javno i hvalio.

Upravo na današnji dan, 10. svibnja 1991. godine, pred novinarima je svečarski izjavio kako je osnovao “prvu pomorsku miliciju Republike Srpske krajine”. Na upit novinara je li to neophodno, Martić je odgovorio: “Pa, imamo 20 kilometara obale…”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.