fbpx
Foto: Screenshot

MASAKR U UZDOLU! UBIJANJE CIVILA U ZORU: Armija BiH zatekla ih na spavanju. Najmlađa žrtva je Stjepan (10)

Autor: S.V.

Masakr civila Armija BiH počinila je 14. rujna 1993. godine kada je na svirep način ubijen 41 hrvatski stanovnik ramskog sela Uzdol. Žrtve su uglavnom ubijane metkom u zatiljak, a neke su izbodeni noževima, dok su gotovo sva tijela nakon ubijanja – masakrirana. Nakon toga, kuće su spaljene, a nije pošteđena ni crkva kao ni županijski ured.

Najmlađa žrtva pokolja 14. rujna 1993. bio je Stjepan Zelić (10) koji je ubijen na kućnome pragu sa sestrom Marijom Zelić (13) i majkom Ružom. U tome ratnom zločinu ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12).

Haag “zažmirio” na zločin

Pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu nitko nije odgovarao za taj zločin. Viši sud BiH u lipnju ove godine osudio je zapovjednika Prozorskog bataljuna Armije BiH Envera Buzu na osam godina zatvora, nakon što je ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na 12 godina. Kao olakšavajuće okolnosti uzeti su mu starija životna dob i loše zdravstveno stanje osuđenog, no to je izazvalo gnjev među tamošnjim stanovnicina.

Napad na Uzdol započeo je na današnji dan u zoru kada su mještani još spavali. Napad nitko nije očekivao, pa je 29 civila ubijeno gotovo na spavanju. Njihovi leševi pronađeni su u krevetima, na pragovima kuća i u štalama… U tom bezumnom napadu ubijeno je i 12 pripadnika HVO-a. Sve žrtve pokopane su u zajedničku grobnicu, ali tek nakon šest dana jer su pripadnici Armije BiH bili ustrajni da zauzmu Uzdol koji je brigada “Rama” srčano branila.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.