Foto: Screenshot

Martić je neopisivo glup čovjek: Stari Srbin iz mase mu ‘začepio usta’, tjerao ih da ostanu u gradu koji je drugi dan pao

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Tijekom cijelog Domovinskog rata, Mile Martić nije pokazao osobitu inteligenciju niti je vukao pametne poteze. Ovaj obični policajac koji je u vrijeme “balvanizacije” Hrvatske bio tek načelnik kninske policije, prometnuo se u jednog od glavnih lidera pobune Srba u Hrvatskoj, da bi kroz rat dogurao do pozicije ministra unutarnjih poslova, a u konačnici postao i predsjednikom okupiranog dijela Hrvatske,  tzv. Republike Srpske Krajine.

Dva mjeseca nakon što je naredio bezumno raketiranje Zagreba zbog čega si je u Haagu “osigurao” zatvorsku kaznu za ratni zločin u trajanju od 35 godina, Martić je 27. srpnja 1995. godine u Bosanskom Grahovu pred okupljenim Srbima održao potpuno sulud govor.

HV već kucao na vrata grada, a on ljudima tvrdio da je sigurno

Martić se, naime, u tom gradu pojavio kako bi utješio preplašeno stanovništvo koje se masovno počelo pakirati i napuštati grad zbog munjevitog napretka HV-a u akciji Ljeto ’95. Nije poznato je li Martić bio nesvjestan onoga što priča, no sasvim je sigurno da mu nitko iz okupljene mase nije vjerovao kada je tvrdio da je grad siguran i da svi trebaju ostati.

“Došao sam vas zamoliti da ne napuštate kuće jer mi nismo pred porazom niti ćemo doživjeti poraz”, kazao je samo dva dana uoči dolaska hrvatskih snaga koje su grad stavile pod svoju kontrolu.

“Natjerat ćemo Tuđmana da hoda po sporovodima”

“Ubijeđen sam da imamo snage da se suprotstavimo neprijatelju. Oni nisu toliko jako kao što se žele prikazati. Muslimani i Hrvati jesu udruženi, ali nisu jači od nas, to ja tvrdim! Znam da su srpski borci uvijek bili bolji, pa će biti i sada. Došao sam da vam kažem da Grahovo ni po koju cijenu ne smije pasti! Imamo bolje borce nego što ih imaju ove ustaše, pa da istjeramo ove zlotvore koji su došli iz Vinkovaca, Varaždina i Zagreba i da im pokažemo ‘ko su Srbi. Da Tuđmana koji ovih dana priča hvalospjeve po mitinzima, ide po sprovodima! i to ćemo im učiniti!”

Srbin iz mase: ‘Ko može garantirati neće doći noćas”

Međutim, neutemeljeni politički govori i mazanje očiju – kod Srba više nisu prolazili. Okupljeni ljudi svjesni da HV “kuca na vrata”, izgledali su uplašeno i nepovjerljivo, a jedan od njih izravno je pitao Martića:
“Ko nama sad može garantirati da neprijatelj neće noćas doći ovdje i da neće nejač i starce uhvatiti za vrat? ‘Ko nam može garantirati da nam se neće desiti Zapadna Slavonija?”

“Ako prihvatimo teoriju bježanije, onda će se desiti to o čemu pričate”, odgovorio mu je Martić.

I, desilo se. Hrvatske snage u Bosansko Grahovo ušle su 29. srpnja, samo dva dana nakon Martićevog uvjeravanja da do toga neće doći.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.