Dnevno

MARASOVA OLUJA: Specijalac ispričao nevjerojatan doživljaj! ‘Došao je autostopom na prvu liniju’

Autor: Snježana Vučković

Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, šira je javnost upoznala kao čovjeka koji je majicom HOS-a uspio isprovocirati hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića  do te mjere da je napustio obilježavanje operacije Bljesak u Okučanima.

No, Zoran Maras je puno više od toga…

Olujno iskustvo Zorana Marasa

Ovaj diplomirani kriminalist i ratni pripadnik jedinice Specijalne policije Omege iz Bjelovara koji je preživio dva ranjavanja, braniteljskoj je populaciji poznat od okončavanja rata, a samo za naš portal progovorio je o svom “olujnom iskustvu”:

“Da će se Oluja dogoditi, znao sam i prije negoli je započela. Iako veličanstvena i pobjednička, ova je operacija samo točka na ‘i’ svim ostalim operacijama koje su joj prethodile i uopće omogućile realizaciju Oluje kojom je rat okončan”, objasnio je Maras na samom početku.

Naš se sugovornik za Dnevno prisjetio Velebita na kojem je ratovao te Bljeska i na kraju veličanstvene VRO Oluje:

Prva granata onesposobila postrojbu

“Bilo je potrebno puno akcija i dubinskih izviđanja prije nego što se krenulo u konačno oslobađanje od okupatora. A kada se krenulo, išlo se punim srcem, s puno volje i htijenja”.

Da VRO Oluja nije bila nimalo jednostavna, pokazuje i podatak da je jedna od prvih granata gotovo 50 ljudi iz Marasove postrojbe “izbacila iz stroja” i onesposobila ih za nastavak sudjelovanja u akciji. Osim toga, kaže, već prvog dana na Velebitu ostali su bez vode:

“Trebalo je ići u dubinu, a to se ne može s rancima teškim oko 40 kilograma, pa smo ih ostavili. Dakle, u prvi proboj moja je jedinica išla bez opreme. Uz to, bile su nesnosne vrućine…”, kaže predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata.

Iako je Velebit slabo naseljen, Maras svjedoči o bliskim susretima s neprijateljem u Oluji:

“Da, naravno da ih je bilo. Imali smo jednog poginulog.” No, unatoč neljudskim uvjetima, borbi, vrućinama i nepristupačnom terenu, naš je sugovornik sa svojim suborcima nakon pet dana pješačenja došao do cilja:

Suborac autostopom došao u Oluju

“Počevši čišćenje od Malog Alana na Velebitu pa preko Gračaca i Udbine, došli smo do slobode. I to je ono prvo što mi padne na pamet kad čujem riječ Oluja. Sloboda i mir. Želja za tim bila je jača od ičega. O toj želji svjedoči i ono što je učinio jedan moj suborac. Darko Grgić zbog slomljene je ruke bio na bolovanju. No, kada je čuo da je počela akcija, prekinuo je bolovanje i autostopom se zaputio na bojišnicu. Dobar dio puta prešao je na taj način, a ostatak je prešao pješice. Nismo mogli vjerovati kada nas je pronašao na Velebitu”, s osmijehom se prisjetio Zoran Maras koji na najavu Pavla Miljavca o tome kako HOS u Kninu neće biti spominjan kaže:

“Ja sam svoje o postrojbi HOS-a rekao i neću se ponavljati. Bilo bi suludo da sam od događaja u Okučanima promijenio mišljenje”, zaključio je.

UBIO GA ČETNIK KOJEG JE ŽELIO SPASITI: Potresna priča o branitelju Nikoli koji je imao dobre namjere

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.