Foto: Screenshot/yt

‘MANJE PUCAJ, VIŠE TU*AJ! ZABRANJENI SRPSKI ANTIRATNI HIT IZ ’92. Vozili se u kamionskoj prikolici i pjevali po Beogradu

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1992. godine, u Požarevcu je održan prosvjed na kojem se pojavilo oko 1.000 rezervista koji su se protivili ponovnom slanju na ratište u Hrvatsku.

Ovo nije bio prvi, a ni posljednji antiratni prosvjed u Srbiji od kojih su oni veći održani u Beogradu. Ipak, poruke srbijanskih mirotvoraca (među kojima su prednjačile Žene u crnom) teško su se probijale do tamošnje šire javnosti, a srpska Vlada je činila sve kako bi stišala “glas razuma” dijela naroda koji je shvaćao nečasnu ulogu svoje zemlje u ratu.

Srpske rock legende

Jedna od najzanimljivijih antiratnih pojava u to doba, bio je srpski rock bend koji je nastao sa samo jednim ciljem: kroz glazbu i rime zaustaviti daljnja razaranja. Projekt je nastao na potpisivanju peticije protiv mobilizacije u Beogradu, a na sastanku su se pojavili članovi grupa Ekatarina Velika, Električni orgazam i Partibrejkers. Odluka je pala, osnovat će antiratni bend naziva “Rimtutituki”, a činit će ga Zoran Kostić (vokal), Nebojša Antonijević (gitara), Borko Petrović (bubnjevi), Srđan Gojković (gitara, vokal), Goran Čavajda (bubnjevi), Zoran Radomirović (bas), Ljubomir Jovanović (gitara) i Milan Mladenović (gitara, vokal).

Proglašena 27. najboljom rock pjesmom bivše Jugoslavije

Iako je bend planirao snimiti album, objavljen je samo singl Slušaj ‘vamo sa dvije verzije. Bend nije dobio dozvolu od vlasti da nastavi sa radom, tako da su kao binu koristili kamionsku prikolicu koja se vozila ulicama Beograda. Unatoč tome, 2000. godine u anketi časopisa Rock Express pjesma Slušaj ‘vamo izglasana je kao 27. najbolja rock pjesma Jugoslavije.

Slušaj ‘vamo

Prljave borbe
u ljubavne torbe
manje pucaj
više tucaj
mir, brate mir




Suviše si mlad
da bi popio lad
ispod šlema
mozga nema
mir, brate mir

Kuda svi, nemoj i ti
jer ko izda
biće prokleta pizda
mir, brate mir

Ne možeš pobeći
od nečeg što je tu
sveprisutno
mir, brate mir




Rimtutituki

Mir

Prvi, drugi

Mir je najlepša devojka
koju ne može imati svako
mir

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.