fbpx
screenshoot

MAKS: ‘Simboli su često snažniji od vojski, ne dajmo ih’

Autor: S.V.

"Nije badava moj narod dobio naziv Antemurale Christianitatis, već je taj naziv zaslužen, izvojevan životima i krvlju naših predaka koji vojevaše za križ časni i ime svoje, ime Hrvatsko", kaže Slaviček.

Simbol je svaki fenomen kojemu je društveno ili kulturalno pripisano neko značenje, to je mehanizam komunikacije kojeg koriste samo ljudi. Simbol je riječ ili izraz proširenog značenja, na primjer srce je ljudski organ, ali simbolički predstavlja i ljubav.Simbol je stoga uvijek bremenit značenjima, to jest on je živ pa izaziva intelektualni, filozofski, etički i estetički interes.

Simboli u Hrvata i simboli Hrvata 14 stoljeća su predstavljali borbu našega naroda za samostalnošću i slobodom u životnom prostoru u kojem je živio ili živi većina hrvatskoga puk, okruženju i geografskom prostoru zvanom Hrvatska. Ponekad je taj prostor bio okupiran u političkom,administrativnom i vojnom smislu no tada je preživljavao,borio se za opstojnost svojim simbolima, simbolima vjere, narodnosne pripadnosti i državotvornosti. Čuvao je moj narod Hrvatski u svim tim povijesnim vremenima kroz svoje simbole sjećanje,težnju,želju i volju biti svoj na svome, Hrvatom se zvat.

Grb Hrvata,zastava, kruna hrvatska,troplet, kruna i križ časni su kroz duga stoljeća bivali ugrađivani uz tuđinska simbolička obilježja kako se ne bi izgubio trag i kako bi se u nasljedstvo ostavio simbol predaka u borbi za samostalnost, suverenost, jezik,pismo i vjeru kulturu hrvatskog bića, bića koje su tuđini uvijek kao i današnjih dana uz pomoć onih koji se samo nazivaju Hrvatima a ne žive, ne bore se za hrvatske simbole i povijesne vrijednosti već za neke druge i tuđe nastojali uništiti.


Dugih 70 godina komunističke diktature koja je nastavila uništavanje simbola Hrvata baš kao što je i prije to činila Srbija na čelu s dinastijom Karađorđevića ostavilo je na žalost traga na današnjim generacijama koje roditelji iz straha i neznanja, neinformiranosti nisu naučili tko su,što su i od koje su loze i krvi. Il su pak poklekli i prodali se tuđinu prigrlivši njegove simbole iz puka preživljavanja ili još gore iz materijalne koristi i društvenoga pozicioniranja kod onih koji su njihova i našega naroda hrvatskog simbole uništavali…

Od navijeke je bilo napadaja na simbole zastave,grba, križa, pisma i jezika jednom riječju na identitet i kulturu Hrvatskog naroda, svaki agresor je u povijesti želio uništiti tu kulturu, I Avari, i Tatari, u Huni, i franci, i Ugari, i Turci i napose ovi Rašani što im kralj naš Tomislav u svojoj milosti i naši hrvatski simboli živote spasiše u stoljeću sedmom pod hrvatskim simbolima i križem časnim te od njih kasnije nastadoše najljući neprijatelji Hrvata,Servi oliti Srbi u novijoj povijesti. Nije to prvi slučaj kako su hrvatski simboli spašavali svoje susjede od nesreća i agresije sa istoka, učinismo tako i sa austro-ugarima i njih spasiše simboli Hrvata i hrvatska desnica od najezde Turaka i to je razlog zašto danas mrze naše znakovlje, obilježja i državotvornost jer se jadni valjda u dubini bića stide, lakše im je mrziti nego hvale dati…

Simboli su važni jer oni stvaraju identitet,pripadnost, zajedništvo i skup vrijednosti kako pojedinca, grupe,plemena tako i jednog naroda i nacije. Za te simbole se živi,živjelo,umire i umiralo. Pod grbom zastavom se rađamo,ženimo i sahranjujemo mi Hrvati. Zato se kroz cijelu povijest zna kad se istakne zastava na stijeg tu vlada onaj čija je zastava, čiji simbol nadvisuje i ljude i zemlju. Grb i zastava , jezik i pismo, vjera i križ.

Nije badava moj narod dobio naziv Antemurale Christianitatis, već je taj naziv zaslužen, izvojevan životima i krvlju naših predaka koji vojevaše za križ časni i ime svoje, ime Hrvatsko.

Danas baš kao i prije događa se kako nas vode oni kojima povijest nije učiteljica života i koji nam zbore neka se okrenemo budućnosti i zaboravimo prošlost. Ti i takvi namjerno ili u ne znanju čine štetu jer tom simbolikom guraju narod u zaborav i taj narod onda ponavlja pogrješke te mu nije suđeno napredovati ako bi se po toj simbolici ponašao.

Rat simbolima, rat protiv simbola u modernoj povijesti 21 stoljeća opasniji je i ima dalekosežnije posljedice po pojedinca,grupu,pleme,narod i naciju od konvencionalnog rata.Ovaj boj je svakodnevan,perfidan i teško je razaznati neprijatelja koji polako nameće svoje vrijednosti kroz simbole, simbole svakodnevne uporabe u trgovini, ekonomiji, informatici,medijima produktima, robama i uslugama….
UDB-a, Orjuna i neokomunisti zajedno sa srbijanskim elementima unutar hrvatske su u samom početku nastanka Hrvatske države, točnije Republike Hrvatske perfidno uništavali i negirali simbole Hrvatske i Hrvata, prosinačkim Ustavom je narod zaveden odreći se svoga grba i barjaka i nametnut je novi a starom se sud, negira ga se zašto? Zašto Srbima u hrvatskoj smeta grb njihove države čiji su pučani,čiji su žitelji? Zašto manjine mnoge nemaju implementirana, ugrađena hrvatska obilježja iznad svojih manjinskih? Pitate se zašto ne napadaju simbol hrvatske kune, valute,novčanice već je rado imaju, e pa zato što znadu kako će uskoro na njeno mjesto doći novi simbol euro.

Napad na simbole HOS-a, napadaji na poklič Za Dom samo su primjer rata koji se svakodnevno vodi, specijalnog,hibridnog rata koji za cilj ima uništiti identitet jednog naroda. Težnja Srbijanaca koji žive u hrvatskoj kao i drugih je uvođenje njihovih simbola, simbola koji su kod većine bili na štetu Hrvatske i Hrvata ili su korišteni kao simboli agresije na simbole Hrvata i naš životni prostor, našu državotvornost. Kako to da se oni rukama i nogama bore kako bi njihovi simboli u obliku zastava,jezika i pisma bili javni i prihvaćeni u našoj Hrvatskoj državi a naši vlasti se trebaju zabraniti i negirati?

Kako je moguće i zašto je dopušteno od “hrvatskih” vlasti veličanje simbola pod kojima su dugih 70 ljeta Hrvatima oduzimane slobode, “građanska prava” simbola pod kojima su protjerivani,zatvarani pa čak i ubijani samo zato što su se borili za hrvatske simbole i vrijednosti? Zašto se kažnjava isticanje simbola hrvatske državnosti a simboli komunizma, Jugoslavije slobodno i nekažnejno bivaju isticani? To pokazuje koji ljudi upravljaju državom , pod kojim su simbolima rasli i stasali, koji su im draži i vrjedniji.
Ukidanje i sklanjanje tropleta iliti pletera s policijskih kapa prije nekoliko godina, napadaji na vjersku slobodu i izražavanje, katoličkog većinskog puka hrvatskog, zabranjivanje pjesama,pjevača hrvatskog nacionalnog naboja i izričaja a veličanje,financiranje i dovođenje kulture istoka s ciljem kolonizacije “kulturom”, TV serije u kojima se nameće jezik, običaji,kultura i simboli tuđinskih antihrvatskih elemenata. Dopuštanje i dovođenje TV kuća koje puzajućim tehnikama utječu na javno mijenje koristeći simbole suprotne tradicionalnim,povijesnim,kulturnim vrijednostima Hrvata.

U konačnici neka Vam u jednoj rečenici pokušam objasniti zašto držim kako se ratovanjem i djelovanjem protiv simbola može pokoriti,podjarmiti narode,države i pojedince. Stara izreka kaže: SIMBOLI SU ČESTO SNAŽNIJI OD VOJSKI…

Dokaz tomu u prilog ponajprije može biti simbol ili simboli naše vjere koja je preživjela sve nedaće baš poradi svojih simbola koji predstavljaju samu srž našeg vjerovanje, križ,riba,tau…

Stoga braćo i sestre Hrvatice i Hrvati ne dajte na svoje simbole,simbole Hrvatske i Hrvata jer time čuvate prošlost i djela naših predaka. Dok bude Hrvatskih simbola vjere i državotvornosti bit će Hrvatica i Hrvata koji će ih čuvati,njegovati, braniti. Za njih živjeti, za njih umirati uz križ časni i ime svoje…Borit će se za njih oni koji su BOGU VJERNI+ZA DOMovinu SPREMNI…

ČUVARI DOMOVINE. Mario Maks Slaviček

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.