Foto: Neja Markicevic / CROPIX

LUKIĆ ODBIO GENERALSKI ČIN! Nije se pojavio kod Milanovića, ‘imali su zle namjere’: ‘Molim te Zorane, nemoj ništa potpisivati’

Autor: Snježana Vučković

Prvi ratni zapovjednik hrvatskih specijalaca i osnivač Anti terorističke jedinice Lučko Marko Lukić, nije se pojavio u uredu predsjednika Zorana Milanovića koji ga je planirao odlikovati počasnim činom brigadnog generala.

Svoj nedolazak, po našim saznanjima dobivenim od branitelja koji su također primili odličja, Lukićev je izostanak opravdan bolešću, no sudeći po pismu koje je poslao Milanoviću, a potom i po onome što nam je on osobno kazao – posrijedi je nešto sasvim drugo.

“Molim te, Zorane, nemoj ništa potpisivati”

Prema pismu, Lukić navodi da odbija počasni čin brigadnog generala jer bi to bila ‘degradacija’, te smatra da zaslužuje čin general bojnika, onako kako je to predložio Hrvatski generalski zbor:

“Molim te Zorane, nemoj ništa potpisivati ovo za mene jer mi se umanjuje sadašnje zvanje – čin koji konzumiram već 28 god. u mirovini. Umirovljen sam prvi ’93. godine u tom statusu najvišeg policijskog zvanja glavni inspektor hrvatske policije.”, kaže Lukić i objašnjava:

“Obzirom da sam zapovijedao policijskim snagama jačine policijske brigade 90-91 kada još nije bilo ni ZNG ni HV-a, prilikom mog umirovljenja napravljen je sporazum Ministara Obrane RH i MUP- a za izjednačavanje mojih prava sa zapovjednicima Gardijskih brigada HV te mi je shodno tome izdano rješenje za prava po osnovu mirovine u zvanju glavni inspektor hrvatske policije – general bojnik HV-a”, piše Lukić.

Odlikovanjem bi mu umanjili čin?!

To rješenje je, potvrđuje nam Lukić, službeno izdano od Državnih institucija:

“Potpisivanje odluke o počasnom činu brigadnog generala bilo bi moja degradacija i umanjenje postojećeg čina general bojnika. Stoga nisam mogao prihvatiti ovakvu odluku jer ona za sobom povlači umanjenje mojih prava. Trebalo je samo potvrditi stanje već postojećeg rješenja i potpisati čin general bojnika HV-a kako je i išao prijedlog od strane HGZ.”




Predsjednik je možda imao dobre namjere, ali…

Lukić nam kaže kako misli da je Zoran Milanović imao dobre namjere, no njegovi suradnici baš i ne:

“Umanjivanjem mojih, veličaju svoje zasluge. Međutim, kod mene nema ljutnje. Mene je Milanović zvao i netom prije dodjele odlikovanja u očekivanju da se predomislim, međutim, ostao sam pri svome”, kaže naš sugovornik i s nama dijeli lijepu vijest:

“Ništa mi ne može pokvariti ovaj dan. Upravo sam dobio unuka koji se zove Ivan, po mom pokojnom sinu. To mi je trenutačna preokupacija.”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.