Screenahoot

LUDO HRABAR! VADIO GRANATE GOLIM RUKAMA: Jedini ratnik kojeg su odlikovala čak tri predsjednika; Tuđman ga OBOŽAVAO!

Autor: Snježana Vučković

Danas se obilježava rođendan albanskog dragovoljca Bekima Berishe.

Većina dragovoljaca, branitelja i veterana neovisno o tome jesu li se nalazili na južnoj, slavonskoj ili bojišnici Banovine, bolje znaju za ovog velikog vojnika pod nadimkom “Šok” (alb. prijatelj).

Berisha je bio jedan od onih tajanstvenih junaka koji se pojavio niotkuda, dao veliki obol Domovinskom ratu i jednako tako… Nestao. Samo upornošću hrvatskih branitelja, njegovo se ime pročulo, pa je tako tek prošle 2013. Bekim Berisha posmrtno odlikovan Redom hrvatskog križa. Zašto je odličje otišlo u ruke obitelji pokojnog Bekima?

Sam odlazio u izviđanja i vršio diverzije

Berisha se u pojavio ’91. u Komarevu u koje je, navodno, stigao iz Belgije i pristupio prvim dragovoljcima u Hrvatskoj, pripadnicima sisačkog 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde. Suborci ga pamte kao samozatajnog i skromnog 25-godišnjaka koji je počeo kao običan vojnik, ali se ubrzo ispostavilo da je sve, samo ne običan. Samostalno i na svoju ruku odlazio je u izviđanja i izvršavao diverzije, ali o tome nije puno pričao. Njegovi suborci svjedočili su samo kako bi Šok jednostavno, bez ikakvog objašnjenja otišao u neprijateljski teritorij, obavio zadatak i vratio se. Stanovnici Komareva još pamte kako je Šok golim rukama iz zemlje iskopao neeksplodiranu granatu, i to s neviđenom lakoćom i hladnokrvnošću. Šok je teško ranjen u akciji 16. 6. 1992. godine prilikom izvršavanja borbenih zadaća na istočno-slavonskom bojištu.

U proljeće ’92., Bekim osjeća zov još jedne zemlje koja vapi za pomoći i u kojoj bjesni rat – Bosne. U Bosanskoj Posavini se ponovo iskazuje u borbi protiv bosanskih Srba, ali njegov ratni put tu ne završava. Odlazi na ratom zahvaćeno Kosovo i postaje jedan od prvih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova. S vremenom postaje general kosovske OVK i kao takav daje svoj život u junačkoj akciji kada je napustio svoje suborce i sasvim sam iz jedne kuće pružao otpor gađajući tenkove snajperom i RPG-om. Tog 10.kolovoza 1998. u mjestu Junika, Berisha pogiba u kući koju su tenkovi u potpunosti razrušili.




Tuđman: Berisha vrijedi kao 1000 vojnika

Bekim Berisha rođen je 16. lipnja 1966. godine u mjestu Graboc kod Peći na Kosovu. Na Kosovu ga zovu Abeja, u Hrvatskoj su ga zvali Šok. Na Kosovu mu je podignuto osam spomenika, po njemu je nazvana Vojna akademija Kosovske vojske, jedna kosovska vojna postrojba i jedna vojarna u Prištini, o njemu su ispjevane i uglazbljene četiri narodne pjesme, a TV Priština o njemu je snimila dokumentarni film. On je ujedno i jedina osoba koja je odlikovana od čak tri predsjednika, albanskog, hrvatskog i kosovskog. Obrazovan je, a govorio je četiri ili pet jezika.

Pokojni predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman navodno je Berishu opisao kao borca koji je vrijedio kao 1000 vojnika. Berishin bivši zapovjednik, pokojni general Janko Bobetko, također je žalio zbog njegove smrti, izjavljujući da je Berisha bio jedan od najboljih i najpouzdanijih vojnika kojeg je on ikad sreo.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.