Screenshot/Manjača/Ilustracija

LOGORAŠ S MANJAČE SVE UŽASNUO SVOJIM SVJEDOČENJEM: Tijela suboraca bacali su u rijeku

Autor: Hina

Višesatnim iscrpnim svjedočenjem 46-godišnjeg oštećenika koji je u rujnu 1992. kao ratni zarobljenik prošao torturu logora Manjača, danas je na Županijskom sudu započelo suđenje Dani Lukajiću, bivšem obavještajnom časniku Vojske Republike Srpske (VRS) za kojeg je oštećeni kazao da je kao ispitivač sudjelovao u njegovu premlaćivanju i mučenju.

Oštećenik je izjavio da je s još desetoricom suboraca iz HOS-a zarobljen nakon bliskih borbi u Bosanskoj Posavini u rujnu 1992. Posvjedočio je da je nakon zarobljavanja sa suborcima najprije odveden u Srbac gdje su ih na lokalnom nogometnom stadionu tukli mještani kojom prilikom je od premlaćivanja jedan suborac preminuo te da je njegovo tijelo bačeno u obližnju rijeku.

”Nakon premlaćivanja u Srpcu odvedeni smo na improvizirano suđenje u Banja Luci, a potom su nas dvojica korektnih vojnih policajaca prevezli do Manjače, prethodno nam davši jelo i piće, kazavši kako će nam tamo gdje idemo trebati okrjepa. Po ulasku u logor prošli smo kroz špalir batina te smo odvedeni liječniku na pregled. Potom su uslijedila ispitivanja i premlaćivanja. Ispitivaču Lukajiću sam lagao svoj ratni put, a on mi je kazao kako više ne moram lagati te da zna kako sam maloljetni dragovoljac”, izjavio je oštećeni.

Tijekom svjedočenja ispričao je da je bio svakodnevno premlaćivan te da ga je uvijek ispitivao Lukajić, a tukla dvojica stražara, jedan nadimka Špaga te jedan tada tridesetogodišnjak s brkovima i naočalama.

”Lukajić je aktivno sudjelovao u premlaćivanju, a tijekom jednog ispitivanja udario me je čekićem slomivši mi šaku, a udario me je nekoliko puta i pištoljem po glavi i iščupao jedan nokat. Drugom prilikom je naredio stražarima da me siluju pendrekom te smo redovito udarani po spolovilima. Premlaćivani i mučeni bili su i moji suborci koji su nakon razmjene kasnije počinili samoubojstva. Lukajić nas je uvijek ispitivao tijekom dana, a jednom prilikom tijekom noći silovao me je jedan civil zbog čega sam kasnije obolio od sifilisa”, ispričao je oštećeni koji tada nije znao identitet ispitivača.

Oštećenik je sudskom vijeću kazao da je Lukajićev identitet otkrio nakon što je stupio u kontakt s jednim bivšim časnikom VRS-a koji mu je obećao da mu može srediti posjet Manjači. Pritom mu je pokazao optuženikovu fotografiju objavljenu na društvenim mrežama te ga upitao zna li o kome se radi. Oštećeni je rekao da je odmah prepoznao Lukajića te da je prekinuo kontakt s osobom koja mu je pokazala Lukajićevu fotografiju jer je u nju izgubio povjerenje.

Upitan zašto je bio u kontaktu s tom osobom za koju je na upit Lukajićeva branitelja Ljube Pavasovića Viskovića potvrdio da je riječ o Božidaru Kneževiću, oštećeni je rekao da je htio istražiti gdje su pokopana tijela ubijenih splitskih HOS-ovaca te da je Knežević zauzvrat tražio informacije o mjestu gdje je hrvatska strana pokapala ubijene vojnike VRS-a.




Oštećeni je izjavio kako se s Kneževićem nadmudrivao oko razmjene informacija o mjestu gdje su pokopani vojnici s obje strane te da je maltretiranja u logoru prvi put prijavio prije pet godina na zahtjev dužnosnika iz Ministarstva branitelja. Pritom je dao i izjavu o događanjima u logoru koja je, prema njegovom saznanju, kasnije nestala.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.