Foto: Screenshot

LJEPOTICA MEĐU PRVIM ZENGAMA! Najhrabrija odluka Hrvata: ‘Ok, imat ćemo svoju vojsku’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Povijesni događaj prvog postrojavanja Zbora narodne garde (ZNG) održan je na današnji dan, 28. svibnja 1991. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Danas se taj događaj obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Postrojbe Zbora narodne garde činile su začetak buduće Hrvatske vojske (HV) i bile su odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Republici Hrvatskoj.

Jedinicama ZNG zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. ZNG je prema prvim planovima trebao imati Zapovjedništvo, četiri djelatne brigade, 16 pričuvnih brigada i devet pričuvnih samostalnih bataljuna. Na prepuni stadion u Kranjčevićevoj prvo su izašli sinjski alkari. Zatim je na binu došao predsjednik dr. Franjo Tuđman i najviši državni službenici. Pred njima su zatim redom defilirali vojnici.

Riječi zakletve i danas odjekuju

Prva jedinica bila je počasna garda predsjednika republike u povijesnim odorama. Zatim su na stadion pristizale ostale postrojbe u vojnim odorama. Kad su sve jedinice postrojene položena je prisega, a kamera je tada ovjekovječila i prelijepu vojnikinju koja je zajedno sa ostalima izgovorila ove riječi:

“Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štiti i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane”.

Andrija Andabak koji je toga dana na stadionu primio stijeg iz ruku prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, bio je jedan od 720 gardista koji su položili prisegu:

Foto: Domovinskirat

Andabak pamti Tuđmanove riječi

“Sjećam se toga kao danas. Ponosan sam na taj trenutak kad sam stao ispred prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i iz njegovih ruku preuzeo stijeg za 1. gardijsku brigadu. Samo mi je rekao: ‘Nosite ponosno i slavno stijeg kao pripadnici 1. gardijske brigade’. Te riječi pamtit ću do kraja života. Čast i ponos naviru u mene kad se sjetim toga. Ja sam se osjećao kao da sam lebdio. Ma srce mi je kao Sljeme veliko bilo na tom postrojavanju”, prisjetio se brigadir HV-a.




Oružane snage RH danas su dobro obučena i dobro opremljena vojna sila, koja čini temelj obrane suvereniteta RH. Uključenjem u NATO te kroz niz mirovnih misija po kriznim žarištima, hrvatski vojnik se transformirao iz branitelja domovine u čuvara svjetskog mira. Nemjerljiva je uloga svih segmenata OSRH u pomaganju građanima u saniranju posljedica prirodnih nepogoda. Od požara na priobalju, preko poplava do sanacija potresa, hrvatski vojnici neumorno pomažu građanima Republike Hrvatske.

 

 




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.