Foto: Dnevno.hr

‘LAKŠE NAM JE STATI PRED METAK, NEGO PRED KAMERE!’ Po njihovim pričama nastao film: Vukovarski ‘fajteri’ glavne zvijezde premijere Šestog autobusa

Autor: Snježana Vučković

Kino Kaptol Boutique Cinema smješteno u samom srcu Zagreba, sinoć je bilo mjesto neobičnog susreta visokog glumišta, filmskih kritičara i predstavnika filmske kulture općenito, brojnih medija i osoba iz političkog i javnog života poput ministra branitelja Tome Medveda, Nikole Grmoje i Damira Krstičevića.

Obzirom da je razlog dolaska u ovo zagrebačko kino bila premijera ratnog filma “Šesti autobus” redatelja Eduarda Galića, na prikazivanju su se, jasno, pojavili i čuveni vukovarski ratnici na čijim se pričama film velikim dijelom i temeljio.

Igor Široki, Stjepan Antolić Tonči, Damir Markuš i Vlatko Voloder/Foto: Dnevno

Glavne “zvijezde” lišene svakog glamura

Uz to što su Eduard Galić i njegov sin Dominik kao scenarist i producent, te glumci iz filma budili poseban interes medija – najveće “zvijezde” ove uistinu fantastične i spektakularne premijere bili su upravo autentični vukovarski heroji koji su, ujedno, najbolje i mogli procijeniti film.

 

Stjepan Antolić Tonči, Ediard i Dominik Galić/Foto: Dnevno.hr

Poznati pripadnici vukovarske HOS postrojbe Damir Markuš, Stjepan Antolić Tonči, Igor Široki, Nikola Burić Samoborac i ostali “muški” su otrpjeli bljeskanje kamera i fotoaparata, iako je pritom jedan od njih duhovito komentirao kako im je “bilo lakše stati pred metak nego pred kamere”.

Heroj Vukovara: “Usuđujem se reći da je ovo najbolji film o Domovinskom ratu”

“Ne znam je li javnost svjesna, ali ovaj film je od velikog značaja. To je najbolji film o ratu u Vukovaru, a usudio bih se reći i najbolji film o Domovinskom ratu. Posebno moram istaknuti glumce, a osobito mladog Marka Petrića, s kojima smo proveli sate i sate prepričavajući događaje i osjećaje koje smo imali u tim trenucima. Uspjeli su shvatiti što im pričamo i to se vidi u filmu… Vidi se ta emocija i proživljenost svega onoga što smo im rekli, pa je zato film tako vjerodostojan. Osim toga, ratne scene su sjajne, tehnologija je na razini i vidi se da je to film u koji je dosta uloženo”, kaže Damir Markuš.

Nikica Burić Samoborac/Foto: Dnevno

Podsjetimo, film Šesti autobus je ratna drama koja traga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, nedostižna i čak opasna. Radnja se odvija kroz sudbinu mlade Amerikanke koja traga za svojim ocem nestalim u zaraćenom Vukovaru, a uloge su odigrali sjajni Marko Petrić, Zala Đurić, Živko Anočić, Toni Gojanović, Radoslav Milenković, Maša Đorđević, Pavle Matuško, Ozren Grabarić, Andrej Dojkić i drugi.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.